| Ynt: Re: Ynt: Re: Ynt: Re: Ynt: Vusta orta namazı mı? Faziletli namaz mı? [message #22064 is a reply to message #22051 ] |
Tue, 12 April 2005 06:10   |
|
selam ella
| Aktarım: | Gün Kuran’da gece ve gündüz olarak ikiye ayrılır. Akşam gecenin içindedir. Ben Akşam namazı vaktini gece ve gündüz arasındaki bir vakit dilimi olarak tanımlamadım. Belki yazımda eksik ifade etmiş olabilir. Gece akşamı da kapsar, nasıl gündüzün zuhur vaktini kapladığı gibi.
|
tamam asıl sorun tanımlanıyor. akşam ve fecr gecenin içindemi? gündüzün içindemi? akşam vaktinin karanlık ve aydınlık iç içeliği , fecrin karanlık ve aydınlık geçişi ile aynı olduğuna göre: akşam geceye dahilse fecr de geceye dahildir. 92/1-2 örttüğü zaman geceye
ağardığı vakit gündüze - demek ki hava aydınlanmaya başladığı an gündüz olmuş demektir. yani havada siyah beyaz kontrası olduğunda bile aydınlık bir ton mevcut olduğundan gündüz demektir.
91/1-3 güneşe ve aydınlığına , güneşe vurgu yapılarak onu açığa çıkarttığında gündüze denmektedir. yani gündüzün etkeni güneştir. ve güneş doğduğu dolayısı ile havada ağarma başladığı zaman gündüz demektir.
79/29-gecesini kararttı, gündüzünü ortaya çıkardı yani güneş ışıklarının ortaya çıktığı an gündüzdür.
ayrıca gündüzün tarafları seninde kabul ettiğin gibi sabah ve akşamı ifade ediyorsa: sabah ve akşam GÜNDÜZÜN tarafları oluyor. gecenin tarafları değil. bu durumda zaten açık biçimde anlatılan,tanımı yapılan sabah ve akşam vakti için bir de geceye yakın saatlerde diye bir tanıma neden gerek duyulsun. kaldı ki tekrar hatırlatmak isterimki: GÜNDÜZÜN taraflarından sonra GECENİN (geceye dahil) yakınlarında demesi üçüncü bir vaktin varlığını belirtir.
| Aktarım: | Hoara yazdı:
84/17-18 ve başka ayetlerde gece karanlığın çökmesinden bahseder.
Bu herhalde yanlış bir meal bu söylediğin. Bu ayette gecenin kararmasından hiç söz edilmiyor.
والليل وما وسق (84-17
Bu ayeteki vasaqa (وسق) kelimesinin kararmak gibi bir anlamı yoktur. “Toplamak” anlamına gelir(Kaynak : Kuran-ı kerim lügatı, Doc dr Mahmut Çanga, timaş 1999, sayfa: 550) Aynı kelimenin fiil hali bir sonraki ayette 84/18 de ayın toplanması ( dolunay olması) için de geçer.
84:17 Gecenin topladığına,
84:18 Dolunay halindeki aya,
|
yanlış bir meal kullanmış olabilirim. ancak karanlığın girmesi-bürümesi diğer ayetlerde geçmektedir. 113/3 ayetini sen aşağıda vermişsin zaten bahsettiğim bu idi . buda gecenin tanımıdır. kaldı ki tam karanlık olması da zaten gecenin tanımı içine girdiğinden tartışmamızı etkilemez diye düşünüyorum .
| Aktarım: | Orucu açma konusuna gelince sana göre havanın kararması hangi vakit? Gece ne kadar kararınca başlıyor? Akşam namazını tarif ettiği ayette “gasakal minelleyl” kelimesi mi bunu belirliyor.
|
yanlış hatırlamıyorsam yukarıda yanlış mealde kullandığım tanım "gasakal" kelimesi idi. bu kelime kuranda girmek=örtmek=çökmek anlamlarında kullanılıyordu. ben orucumu açmak için akşamın beyazlığının kaybolmasını bekliyorum. senin akşamın çıktığı vakit diye belirtiğin vakit.
| Aktarım: | 81/17. ayette geçen kelimenin anlamı zaten "kararmaya başlamak" demek. Sen belki de ayrıca başlamak ifadesi arıyorsun.
عسعس (asase)- kararmaya başlamak
Kaynak : Kuran-ı kerim lügatı, Doc dr Mahmut Çanga, timaş 1999, sayfa: 337
|
inceleyeceğim
| Aktarım: | Bir de bence senin verdiğin anlamın yanlış olduğunu görmek için senin söylediğin namaz vakitlerinin tarifine bakmak lazım. Namazlar vakitli olarak farz kılınmıştır diyor. Senin anlattığında namaz vakitlerinin nasıl başlayıp nasıl bittiği anlaşılmıyor diye düşünüyorum. Oysa Anlatmaya çalıştığım şekilde çok belirgin bir şekilde namazın vakitleri tarif edilmiş.
|
neden ella? sabah ve akşamın vakitlerinin belirlenmesinde farklı düşünmüyoruz. sadece eğer üçüncü vakit varsa gecenin yakın saatlerinde bir sorun var. gecenin karanlığı tam oluştuğu zaman akşamdan çıkmışızdır. artık havada alacalı bir durum yoktur. evet bu sabah gibi belirlenemez ama gecenin yakın saatleri diyerek tam karanlık olduktan sonraki yakın saatler yinede belirlenmiş olur. 73/20 de nasıl kuran okuma saatleri belirleniyorsa.
saygılarımla
|
|
|
| Ynt: Vusta orta namazı mı? Faziletli namaz mı? [message #22065 is a reply to message #20431 ] |
Tue, 12 April 2005 06:21   |
|
selam ella
bir şey sorayım. "kararmaya başlamak" kelimesinin arapçası tek kelime ise bu kelimenin zaten kararmak değilde , kararmaya başlamak olduğunun delili nedir. kuranın başka hangi ayetinde bu anlamda kullanılır. çünkü bu kelimeyi daha önce lugattan incelemiştim. tabi tekrar bakacağım ama yine de delillerini sunarsan iyi olur.
saygılarımla
|
|
|
| Vusta orta namazı mı? Faziletli namaz mı? [message #22067 is a reply to message #22036 ] |
Tue, 12 April 2005 09:50   |
|
| Quote: | Ella dostumuz cok guzel ve hakli olarak soruyor;
"Neden Vusta (Orta) namazına dikkat edilsin?
Ne gibi bir farkı var?
Diğerlerine dikkat edilmeyecek mi?
Farz olarak aralarında bir fark mı var?"
|
Dogan kardeşim.
Maalesef VUSTA kelimesi üzerinde burada gelişen tartışmalara ancak şimdi bakabildim ve sadece bazı yazilari gözden geçirebildim.
Benim sana ve Ella'ya cevabım şu. Orta namazı günün ortasında (sabah ve akşam namazlarının başlama ve bitme noktaları arasındak sürenin ortalamasına rast gelen zaman diliminde) gözetilmesi gereken bir namaz olduğu için kaçırılması daha kolay bir namazdır. Biz genelde gündüzün çalışır ve meşguliyet içinde abdest alıp namaza durmaya vakit bulmamız zorlaşabilir. Şahsen ben sabah ve akşam namazlarını hemen hiç kaçırmıyorum; ama orta namazı bazan kaçırıyorum. Çocuklar ve çalışmayan arkadaşlar için en çok kaçırılan namaz Sabah namazı olabilir; sanırım Kuran, yetişkinler tarafından daha çok kaçırılabilen bir namaza dikkatimizi çekiyordur. Tabi, bu benim şahsi görüşüm.
Selam,
Edip
Selam,
Edip
Edip Yuksel; J.D.
www.yuksel.org
www.19.org
www.islamicreform.org
19@19.org
|
|
|
|
| Re: Ynt: Vusta orta namazı mı? Faziletli namaz mı? [message #22075 is a reply to message #22071 ] |
Tue, 12 April 2005 22:03   |
 |
The Elite Messages: 932 Registered: July 2002 Location: Istanbul |
Dependent |
|
|
Selam,
"Vusta" kelimesinin anlamini saptirip boyle bir namaz
olmadigini iddia edenler, Kur'an'da gecen W-S-T kokunden kelimeleri inceleselerdi, bu kelimenin anlamini cozerbilirlerdi.
"Derken bir toplulugun ORTASINA dalanlara"(100:5)
Selam
[Updated on: Tue, 12 April 2005 22:28] "Karanlığa söyleneceğine kalk bir mum yak"
|
|
|
| Ynt: Re: Ynt: Vusta orta namazı mı? Faziletli namaz mı? [message #22081 is a reply to message #22075 ] |
Wed, 13 April 2005 00:21   |
|
| Aktarım: | "Vusta" kelimesinin anlamini saptirip boyle bir namaz
olmadigini iddia edenler, Kur'an'da gecen W-S-T kokunden kelimeleri inceleselerdi, bu kelimenin anlamini cozerbilirlerdi.
|
Selam[/quote]
selam elite
yazdığın ayette neyin ortası olduğu belirtiliyor. vusta salatında neyin ortası olduğu belirtilmişmi? hayır. yorum yapılarak iki salatın ortası diyorsun.
incelenmediğini nerden çıkarıyorsun. sen incelediysen vst kökünden gelen kelimelerle ilgili diğer ayetleri de buraya yazda bizde yararlanalım. işine gelen tek bir ayeti değil. ekranın arkasından insanların samimiyetini sorgulamak ve kelimenin anlamını saptırdıklarını iddia etmek yakışmıyor. delillerini söyle sonra karar ver.
selam ella
81/17 de kararmaya başlamak kelimesine baktım. sadece tek bir ayette geçiyor. ve başlamak anlamına geldiği ise genel kabul. bu durumda diğer yardımcı ayetlere bakmak gerekiyor. bu ayetler ise daha önce sabah ve akşamın gündüze dahil olduğu ile ilğili yazdığım ayetler diye düşünüyorum. ek olarak:
113/3-karanlığı çöktüğü zaman geceye
6/76-gece üstünü örtünce bir yıldız gördü
36/37-gece onlar için ayettir. gündüzü sıyırırız da karanlıkta kalırlar.( seninde yazdığın bu ayette gündüzün-aydınlığın sıyrıldığı an karanlıkta - gece de kalındığı belirtiliyor. yani hafifte olsa bir aydınlık varsa hala gündüzün içindesin demektir)
97/5-kadir gecesi esenliktir. fecrin doğuşuna kadar ( fecrin doğuşu ile gece bitiyor yani aydınlanma başladığı an- havada hafifte olsa aydınlık olduğu an gündüz )
ayrıca dün notlarıma bakarken hatırladım. "min el leyl" kelimesinde "min" takısının geceyle ilgili geçtiği her ayette gecenin içinde olan bir vakitten bahsediyor
ve gece salatı ile ilğili dün aklıma gelmeyen diğer ayetler umarım yardımcı olur
39/9-yoksa geceleyin secde ederek,kıyama durarak....
3/113-kitab ehlinden bir topluluk gece saatlerinde Allah'ın ayetlerini okuyarak secdeye kapanırlar
saygılarımla
|
|
|
| Re: Ynt: Re: Ynt: Vusta orta namazı mı? Faziletli namaz mı? [message #22082 is a reply to message #22081 ] |
Wed, 13 April 2005 01:34   |
 |
Dependent |
|
|
Selam,
Ahmet arkadasi ile konusur:
- Biz uc kardesiz ortancasi kiz?
- Ha?! ortanca ile neyi kasettin anlayamadim?!
- ?!!
Ayse arkadasi ile konusur:
- fotograf nerede
- Kitabin ortasinda
- Kacinci sayfada
- ?!!
Ayşe teyze diyettedir.
- duzenli Sabah yemegi ve aksam yemegi yerim, ha birde ortada
birseyler atistiririm.
- Neyin ortasinda?
- ?!!
Elite iki vakit salatci ile tartisir:
- Kur'an'da üc salat ismi geciyor salat el fecr, salat el wusta ve salat el isha.
- orta namaz neyin ortasi?
- ?!!
Selam
[Updated on: Wed, 13 April 2005 01:55] "Karanlığa söyleneceğine kalk bir mum yak"
|
|
|
| Re: Ynt: Re: Ynt: Re: Ynt: Vusta orta namazı mı? Faziletli namaz mı? [message #22084 is a reply to message #22061 ] |
Wed, 13 April 2005 01:39   |
|
vakitler
mevsimlere gore
uzayip kisalsada
kolay anlasila diye standart 24 saati sectim
6 saatlik aralar ile 4 bolume ayirdim
kendi kilarsa kisi icin bir gunluk 3 namaz sart ama vakitleri serbest
ornek;
1. sabah - oglen saat: 06 - 12
2. oglen - aksam saat: 12 - 18
3. aksam - gece saat: 18 - 24 - 06
gece boyunca diledigi saatte kilabilmesine ragmen 18 - 24 arasi kilmak asagidaki ayet geregince dogru olani
cunki
gece uyku icindir
[017.078] Güneşin sarkmasından gecenin kararmasına kadar namazı kıl, fecir vakti Kur'an'ını (namazını) da; çünkü fecir vakti (namazda okunan) Kur'an'ı, işte o, şahid olunandır.
mescitlerde toplu cemaat ile imam arkasinda kilindigi zaman ..en efdal olanida bu ve TAM VAKTINDE olmali ki ...cemaat ayni anda bulusa bunun icinde bir gunluk 3 namaz ama bu sefer vakitleri serbest degil
ornek;
1. sabah saat 06
2. oglen saat 12
3. aksam saat 18
|
|
|
| Ynt: Re: Ynt: Re: Ynt: Vusta orta namazı mı? Faziletli namaz mı? [message #22086 is a reply to message #22082 ] |
Wed, 13 April 2005 01:58   |
|
selam elite
kuranda namazların vakitleri, güneşin-gecenin yani havanın görünüm pozisyonuyla belirlenmiştir.
bu durumda salat-ı vusta nın vaktinide belirtmen gerekiyor.
salat-ı fecr (tanımı: 2/187)
salat-ı işa (tanımı: 17/78) olduğu gibi kurandan delillendirebilirmisin.
elite: öğlendir işte
hoara: öğlen ne zamandır
elite: bildiğimiz öğlen
hoara: bildiğin öğlen kuranda nasıl belirtilmiş? ya bildiğin öğlen bildiğin gibi değilse ? kurandan delil lütfen
elite: ?????
|
|
|
| Re: Ynt: Re: Ynt: Re: Ynt: Vusta orta namazı mı? Faziletli namaz mı? [message #22088 is a reply to message #22086 ] |
Wed, 13 April 2005 03:07   |
|
sevgili hoara
11:114 Ve ekımıs salate TARAFeyn NEHAR ve ZÜLEFEN minel LEYL innel hasenati yüzhibnes seyyiat zalike zikra liz zakirın.
11:114 Ve ikame edin namazı GÜNDÜZÜN iki TARAFında ve GECEnin ZÜLÜFÜNDE. Şüphe yok ki güzellikler, kötülükleri giderir. Bu, güzelce düşünenler için bir iyi öğüttür.
dedikten sonra
2:238 Hafizu ales salevati ves SALATİL VÜSTA ve kumu lillahi kanitın
2:238 Namazlara, özellikle VUSTA NAMAZ dikkat edin ve kalkın Allah için divan durun.
ayetı ile
vusta namazi ortaya cikar
11:114 de gunduzu iki tarafa ayiriyor
2:238 de ise tam gun ortasinda namaza dikat edin diyor
ki
sabah namazi ile gun ortasindan hemen sonra baslayan namaza
zira
vakit gecebilir
ve eger
vusta namaz vaktinin gecmesinden KORKULURSA
yururkende
binekliykende
namazi kil der ayetin devaminda;
238-Namazlara ve orta namaza devam edin ve Allah için boyun eğerek kalkıp namaza durun.
239-Eğer bir KORKU hâlindeyseniz, yaya veya binekli olarak giderken kılın, (KORKUDAN) emin olduğunuz zaman da böyle bilmediğiniz şeyleri size öğrettiği şekilde Allah'ı zikredin (namazlarınızı yine her zamanki gibi huşû ile kılın).
evvelcede belirttim burdaki KORKU
NISA suresinde ki KORKU ile karistiriliyor
BAKARA suresinde namazlarin vakitlerinin onemine dikkat cekilir ve vaktin gecmesinden KORKULURSA yururkende
binekliykende
namazi kil der;
238-Namazlara ve orta namaza devam edin ve Allah için boyun eğerek kalkıp namaza durun.
239-Eğer bir korku hâlindeyseniz, yaya veya binekli olarak giderken kılın, (korkudan) emin olduğunuz zaman da böyle bilmediğiniz şeyleri size öğrettiği şekilde Allah'ı zikredin (namazlarınızı yine her zamanki gibi huşû ile kılın).
ama
NISA suresinde cimbizlamadan okursak hicret sefer ve savastan bahsederken
bu anlarda KORKUYORSANIZ namazlarin kilma usulunu
kisaltilmasini
ve
rekatlarina dikkat ceker
101- Yeryüzünde sefere çıktığınızda kâfirlerin size bir kötülük yapacağından korkarsanız namazı kısaltmanızda size bir vebal yoktur. Kuşkusuz kâfirler sizin apaçık düşmanınızdır.
102- Sen onların aralarında bulunup da onlara namaz kıldırdığında içlerinden bir kısmı seninle beraber namaza dursun. Silahlarını da yanlarına alsınlar. Bunlar secdeye vardıklarında diğer bir kısmı arkanızda beklesin. Sonra o namaz kılmamış olan diğer kısım gelsin seninle beraber kılsınlar ve ihtiyatlı bulunsunlar, silahlarını yanlarına alsınlar. Kâfirler arzu ederler ki, silahlarınızdan ve eşyanızdan bir gafil olsanız da size ani bir baskın yapsalar. Eğer size yağmur gibi bir eziyet erişir veya hasta olursanız silahlarınızı bırakmanızda bir vebal yoktur. Bununla beraber ihtiyatı elden bırakmayın. Kuşkusuz Allah kâfirlere alçaltıcı bir azap hazırlamıştır.
103- O korkulu zamanda namazı kıldınız mı gerek ayakta, gerek otururken ve gerek yanlarınız üzerinde hep Allah'ı zikredin. Korkudan kurtulduğunuzda namazı tam erkanı ile kılın. Çünkü namaz müminlere belirli vakitlerde yazılı bir farzdır.
[Updated on: Wed, 13 April 2005 03:12]
|
|
|
| Ynt: Re: Ynt: Re: Ynt: Re: Ynt: Vusta orta namazı mı? Faziletli namaz mı? [message #22089 is a reply to message #22088 ] |
Wed, 13 April 2005 03:22   |
|
| Aktarım: |
2:238 Hafizu ales salevati ves SALATİL VÜSTA ve kumu lillahi kanitın
2:238 Namazlara, özellikle VUSTA NAMAZ dikkat edin ve kalkın Allah için divan durun.
|
selam doğan
ayeti "namazları özellikle orta namazı diye yazarsan" senin düşüncene göre -namazları özellikle bu namazlara dahil olan orta namazı koruyun- diye okumuş olursun. oysa ayetin orjinalinde "özelikle" diye bir kelime yoktur. sade bir şekilde ayet " salatları ve orta salatı koruyun" diye okunur. bu durumda çoğul olarak ifade edilen "salatlar" kelimesi gün içindeki tüm salatları kapsar. ayrıca bir orta salatı ifade etmesi anlamsız olur. senin dediğin gibi özellikle orta salatın korunması vaktin geçmesi ile ilğili ise bu vaktin geçmesi tehlikesi sabah ve akşam salatı içinde vardır. aksine öğlen salatının süre aralığı sabah ve akşamdan daha uzundur. sabah salatını kaçırma tehlikesi öğle salatını kaçırma tehlikesinden, zaman açısından daha fazladır. bu yüzden senin mantığın orta salatını özelleştirmiyor bunun içinde ayrıca belirtilmesine gerek yoktur.
saygılarımla
|
|
|
| Ynt: Re: Ynt: Re: Ynt: Re: Ynt: Vusta orta namazı mı? Faziletli namaz mı? [message #22090 is a reply to message #22089 ] |
Wed, 13 April 2005 03:43   |
|
bu durumda orta salatın korunmasının zamanla ilgili bir özelliği olmadığına göre nasıl bir özelliği olabilir?
kuranda nitelik olarak normal salatlardan farklı iki tane farklı salat kalıyor.
1-cuma salatı = bunun şekilsel bir salat olmadığı açıklamıştım
2-kısaltılmış salat = bu salat çeşidi özel durumlarda kılındığı için korunmaya ayrı özen gösterilmeye layıktır. hemde kısaltılmış olduğu için gevşekliği daha müsaittir. ayrıca ayetin devamında korkarsanız yaya ve binek kılın cümlesi bağlamında okunursa daha bir anlam kazanıyor. senin bahsettiğin savaş durumunda, binek olarak veya yaya olarak savaşa da çıkılabilir. bu yüzden bu bağlam alakasız değildir.
orta salat olarak belirtilmesi - orta kelimesinin ortalama anlamınada gelmesindendir. yanlış hatırlamıyorsam 5/89"ailenize yedirdiğinizin ortasından-ortalamasından yedirin" ayeti delilimdir. kısaltılmış salatın, kısaltılmamış salata göre daha ortalama kıldığın bir namaz olduğunu herhalde sen de kabul edersin. yani ne tam kılabiliyorsun , nede hiç kılmamazlık yapıyorsun. arasında bir ortalama ile kılıyorsun.
saygılarımla
|
|
|
| Re: Ynt: Re: Ynt: Re: Ynt: Re: Ynt: Vusta orta namazı mı? Faziletli namaz mı? [message #22093 is a reply to message #22089 ] |
Wed, 13 April 2005 04:00   |
|
rastgele bi mealden astim onu
konu o degil
onemli olan;
salatları ve orta salatı koruyun
dikkat edin
gozetin
demesi
cunki
gecede vaktin gozetilmesi yok
gecede namaz 1 tane
gecede tarafEYN YOK
namazi ayiran
kisa bir AN YOK
aksam ile sabah arasi
golge yok
neyi
koruyup
dikkat edip
gozeticen
??
ama
tarafEYN i dusunerek
sabah namazini
vaktinde kil
hem kuran sahitli
hemde
diyelimki saat: 06'da kilmazsan
gecikirse
saat: 12'den sonra kilamazsin
golge gun ortasindan sonra obur tarafa gecmistir
obur taraftaki namazi da
saat: 12'den sonra hemen kilamazsan
yine
aksam girmistir
saat: 18'den sonra kilamazsin
gunes batmistir
peki
saat 18'den sonra ki namazi
bile bile kilmamak baska
sabah gunes dogana kadar kilmazsan kacar
ama
saat 18'den sonra neyi
koruyup
dikkat edip
gozeticen
??
[Updated on: Wed, 13 April 2005 04:12]
|
|
|
| Re: Ynt: Re: Ynt: Re: Ynt: Re: Ynt: Vusta orta namazı mı? Faziletli namaz mı? [message #22103 is a reply to message #22089 ] |
Wed, 13 April 2005 05:13   |
 |
Dependent |
|
|
Selam,
| Quote: | bu durumda çoğul olarak ifade edilen "salatlar" kelimesi gün içindeki tüm salatları kapsar.
|
Sana gore gun icinde iki salat varsa celiskili konusmus oluyorsun. Cünkü; salatlar (salavat), en az ucun coguludur. Ikinin cogulu salateyndir. Dolayisi ile "salavat" kelimesinden en az uc anlamalisin.
Evet ayetin orjinalinde "ozellikle" kelimesi yok ama vurgu ile bu anlam saglaniyor.
100:5 ayeti geregi W-S-T kelimesini "faziletli" veya "en iyi"
olarak cevirmek abesle istigaldir.
"sonra bir toplulugun ORTASINA dalanlara" (100:5)
Allah, W-S-T kelimesinin anlamini 100:5 ayeti ile ogretmisken farkli yorumlara gitmek bence haddi asmaktir.
Selamlar
[Updated on: Wed, 13 April 2005 05:14] "Karanlığa söyleneceğine kalk bir mum yak"
|
|
|
| Ynt: Re: Ynt: Re: Ynt: Re: Ynt: Re: Ynt: Vusta orta namazı mı? Faziletli namaz mı? [message #22104 is a reply to message #22103 ] |
Wed, 13 April 2005 06:12   |
|
selam elite
ella nın söylediği benim söylediklerimle karışmış anladığım kadarı ile. ben kuranda üç vakit namaz olduğuna inanıyorum.
sabah
akşam
gecenin yakın saatlerinde
orta salatın, zamanla ilğili bir orta değil,
kısaltmadan dolayı ortalama kılınan namaz olduğuna inanıyorum
yani ister sabah, ister akşam, ister de gece namazını özel bir durumdan dolayı kısaltmak zorunda kalırsan kısalttığın namaz orta salat - ortalama kılınan salat oluyor
saygılarımla
|
|
|
| Re: Ynt: Re: Ynt: Re: Ynt: Re: Ynt: Re: Ynt: Vusta orta namazı mı? Faziletli namaz mı? [message #22119 is a reply to message #22104 ] |
Thu, 14 April 2005 00:22   |
|
sevgili hoara
buraya geldigimde
kuran daki namazi EN AZ 2 vakit derken
3 olduguna olabilecegine karsi degildim
yazismalar sonucunda
artik
3 vakit daha agir basiyor
simdi ise
tek konu
SALATİL VÜSTA yani orta namaz
zamanla veya vakitle mi ilgili bir orta
yoksa
kısaltmadan dolayı ortalama kılınan bir namaz
mi
dusunecegim az
kuran i okuyarak
allah en dogrusunu bilir
.....
burada
ki
misafirligim ise kisa surdu
alternatiforum acildi
dogan
kus
yuvaya ucar
:)
alternatiforum
daha bi bagimsiz
hur ve ozgur
orasi
kim yazarsa onun
hoscakalin dostlar
sevgiler ve selamlar
|
|
|
| Re: Ynt: Re: Ynt: Re: Ynt: Re: Ynt: Re: Ynt: Vusta orta namazı mı? Faziletli namaz mı? [message #22120 is a reply to message #22104 ] |
Thu, 14 April 2005 00:23   |
|
sevgili hoara
buraya geldigimde
kuran daki namazi EN AZ 2 vakit derken
3 olduguna olabilecegine karsi degildim
yazismalar sonucunda
artik
3 vakit daha agir basiyor
simdi ise
tek konu
SALATİL VÜSTA yani orta namaz
zamanla veya vakitle mi ilgili bir orta
yoksa
kısaltmadan dolayı ortalama kılınan bir namaz
mi
dusunecegim az
kuran i okuyarak
allah en dogrusunu bilir
.....
burada
ki
misafirligim ise kisa surdu
alternatiforum acildi
dogan
kus
yuvaya ucar
:)
alternatiforum
daha bi bagimsiz
hur ve ozgur
orasi
kim yazarsa onun
hoscakalin dostlar
sevgiler ve selamlar
|
|
|
| Şimdi sormak icab etti... [message #22455 is a reply to message #22075 ] |
Mon, 25 April 2005 15:00  |
|
"Vusta" kelimesinin anlamini saptirip boyle bir namaz
SELAM,
Öncelikle bana göre "NAMAZ" yok, "SALAT" var...
SALATLARI ve ORTA SALATI koruyun... (2:238)
Şimdi soralım:
"SALATLARI" dediğinde;
1) Kaç adet salattan bahsediliyor? İki mi, üç mü, dört mü? Kaç? Hangi birim (Gün, Ay, Hafta, Yıl) içinde kaç adet salat var? ("Sabah ve Akşam Salatı'ndan bahsedildiği için Orta Salatı'nın hesap edilmesinde dikkate alınması gereken birim GÜN'dür" derseniz, Cuma Salatı da var.)
2) "ORTA SALATI" da sizin iddia ettiğiniz üzere "SABAH" ve "AKŞAM SALATI" gibi bir salat ise zaten ayette geçen "SALATLAR" ifadesinin içine girmiyor mu? Neden ayrıca "ORTA SALAT"tan bahsediliyor?
3) "ORTA SALATI"nı belirlerken, "SALATLAR"ın içine "CUMA SALATI"nı neden katmıyorsunuz? "CUMA SALATI" da korunması gereken salatlardan değil mi? CUMA SALATI"nı da hesaba katarak "ORTA SALATI"nı bulabilir misiniz? Yani "AKŞAM", "SABAH", "CUMA" salatlarının ortası ne zamandır?
4) Bir an sizin iddianızın doğru olduğunu düşünelim... "SABAH" ve "AKŞAM" salatlarının ortası illa gündüz içinde mi olmalıdır? Gece de "SABAH" ve "AKŞAM" salatlarının ortası olamaz mı? Gecenin yarısında kalkıp salat etmek isteyen birisi; "Allah geceyi uyumak/dinlenmek için yaratmış, ben en iyisi yatıp uyuyayım" mı demelidir?
"insanoğlu"
GörenGözler
(9:128-129)
|
|
|