Downloads | Articles | Quran -=] IslamicReform.org | 19.org [=- Kuran | Makaleler | Dosyalar

Home » Türkçe » Zihinsel ve Manevi Serüvenim » Duy beni Edip Bey.... Cevap ver bana...
icon14.gif  Duy beni Edip Bey.... Cevap ver bana... [message #43765] Mon, 08 January 2007 06:24 Go to next message
Anonymous
Henüz üye olmadım. Üye olmadan foruma giriş yapmaya müsade eden forum yöneticilerine de teşekkür ediyorum. Neyse konuya gelelim.
Edip Yüksel’i ilk defa bir televizyon programında Süleyman Ateş hoca ile yaptığı bir tartışmada izlemiştim. Kendisi hakkında şöyle ediğimi hatırlıyorum: “Ne sevimsiz adam”.
Şimdilerde düşünüyorum, neden öyle düşündüğümü. Bir şeyler buldum galiba...
Çünkü;
Peygamberimizden bahsederken “Muhammed Peygamber” gibi alışık olmadığımız bir hitabı kullanıyordu. Süleyman Ateş hoca bu konuda kendisini ikaz etmişti, Edip Bey’de hoca’ya bir takım yakışıksız cevaplar vermişti. Böyle bir konuda Edip beyin vereceği cevabı dinlemeye gerek bile görmemiştim.

Değişik bir şivesi vardı. Bozulmaya yüz tutmuş bir doğulu şivesiydi galiba tam hatırlamıyorum. İstanbul şivesine yakın fakat ne olduğu tam anlaşılamayan bir şive. Doğulu şivesine bir itirazım olduğundan değil. Edip Beyin şivesinin ne olduğunu tam anlayamamaktan kaynaklanan bir sevimsizlik.

Hakkında düşündüğüm şeylerden biri de insanlarla iletişim problemi olduğudur. “En son söylemesi gerekeni en başta söylüyor” demiştim kendi kendime.

Ne olduğunu anlayamadığımız 19 denen bir mucizeden bahsediyordu. Süleyman Hoca bu işlerin boş işler olduğunu söylüyordu. Ben de çok dikkatli dinlememiştim. Çünkü Ömer Çelakıl’da bunlardan bir sürü vardı.

İslam adına konuşan ve kendince bir şeyler söyleyen değişik ebat ve çapta bir sürü adam vardı. Mesela bir veli, kendilerine tabi olmayanların kafir olduğunu söylüyor, bir başkası da kendisinin Allah’tan vahiy aldığını, Mehdi olduğunu falan söylüyordu. Bazı solcu-alevi kesimler de Türkiye’nin mevcut din yapısının yanlışlığından bahsediyorlardı.

Yukardaki verileri toplayınca herkesi dinlememek gerektiği gibi bir sonuç çıkarmıştım. Çünkü kimin ne dediği belli değildi.
Edip Beyin en başından beri maruz kaldığı tepkilerin ana sebepleri bence bunlar. Kusura bakmayın haddim olmayarak böyle bir önermede bulunuyorum. Süleyman Hoca’ya “ben senin gibi adamlar yüzünden Amerika’ya gitmek zorunda kaldım” derken, müslüman izleyicilerden alacağı not kesinlikle olumlu olamazdı. Süleyman Hoca’nın da ne kadar sevilen bir din adamı olduğu ayrı bir konudur ama o akşam bizim TV’da gördüğümüz şey, bizim bildiğimiz şeyleri savunan ihtiyar bir din adamı ve karşısında ne dediği anlaşılmayan, değişik bir şive ile değişik şeyler söyleyen sevimsiz bir adamdı.

Gel zaman gitzaman islam.gen.tr sayfasına rastladım ve hayatım değişti. (Bunu söyleyince burda yazılanların Edip bey tarafından kurgulanmış olabileceğinin düşünüleceğini sanıyorum. Anladığım kadarıyla bu insan hayatı boyunca hep bir şeylerle itham edilmiş, bu yüzden bir yargıda bulunmadan önce lütfen yazıyı sonuna kadar okuyun)
İlk verilen tepkiler herkes için aynı galiba. Ben de islam.gen.tr ‘nin üzerinde çok durmadan sayfayı kapattım. Başka bir gün tekrar açtım ve okumaya başladım. Herşeyin başı okumak böyle bir şey demekki. Tüm sayfaları okumayı bitirdiğimde şok olmuş durumda idim. Edip Bey’den hala haberim yoktu. Sayfanın kendisine ait olduğunu sonradan öğrendim. Süleyman Hoca ile yaptığı açık oturumu da sonradan hatırladım. Hani şu sevimsiz adam.

Araştırmalarım derinleşti ve kısa zaman sonra dönüşü olmayan bir yola girdiğimi farkettim. Elimde olmadan İslam.gen.tr sayfasında yazanları bazı arkadaşlarıma anlatmak gibi bir gaflette bulundum. Bir anda islam peygamber düşmanı olmakla itham edilir oldum. Bana bunu söyleyenler de kendileri namaz kılmayan, islamı herkes gibi kulaktan duyma öğrenmiş zavallı arkadaşlarımdı. Kendileri namaz kılmıyorlardı ama konu islam olunca hep beraber birer nefer kesiliyorlardı. Enteresandır herkesin verdiği tepki birbiri ile aynı. Benim ne söylediğimi bile dinlemiyorlardı. İlk söyledikleri şey kendilerinin büyüklerinden islamı böyle öğrenmiş olduklarıydı. Cavap hazırdı fakat dinleyen yokki, nasıl anlatayım?

Şu sıralar bu konuda konuşmaktan vazgeçtim. Çünkü herkesin bana bakışı değişti. Önceden sabah namazlarına kalkmazdım. Uyanınca kılardım veya hiç kılmazdım. Ama artık kalkıyorum. Biliyorum ki kazası yoktur. Ayrıca üzerimden büyük bir yük kalktı. Kendimi iyi bir müslüman olarak görmezdim. Çünkü geleneksel söylemlere göre öğretilen çok şeyi yapmıyor veya yapamıyordum. Ama artık biliyorum ki ben kötü bir müslüman değilim.

Edip beyi takip edeceğim....
Fakat belki gelenekesel düşünceden kendimi tam kurtaramamış olmamdan mı kaynaklanıyor bilemiyorum, eleştirdiğim bazı yönleri de yok değildir. Tanrı kelimesini kullanmasını, peygamberimizden bahsederken “Muhammed Peygamber” demesini, hareketini “tektanrıcılık” olarak adlandırmasını eleştiriyorum ve kabul etmiyorum. Ben kendisinin yerinde olsam bazı şeylere toplum hazır olana kadar alışılagelmiş detaylar üzerinde biraz daha dikkatli olurdum. Peygamberimizden bahsederken Hz.Muamammed (S.A.V) derdim. Bu zor bir şey değildir fakat insanların tepki göstermesine mani olur.
Bilindiği üzere tanrı kelimesi öz türkçe bir kelimedir ve Allah’ın 99 isimlerinin arasında yoktur. (geleneksel söylem) Bu kelimeyi (tanrı) kullanmazsak ne olur? Bence iyi olur çünkü böyle bir konu üzerinden yapılacak eleştirilere mani olunur ve belki de doğrusu budur.
Hele ki “tektanrıcık”..... Bu ne itici bir kelimedir böyle. Sanki islamiyet bırakılıyor gibi bir hava estiriyor. Edip bey hakkında söylediğim bu kadar olumlu sözden sonra bana bile kesinlikle adı “tektanrıcılık” olan bir görüşün insanı olduğumu söleyemem. Benim dinim islamiyettir. Evet tabi ki tek Allah’a inanıyorum ama bizim dinimizin bir adı var. Belliki bilgimiz görgümüz Edip bey ile aşık atacak yeterlilikte değildir. Eleştirdiğim yönlerinde ne kadar haklıyım bilemiyorum. Haddim olamayarak diyorum ki ben kendisinin yerinde olsam;

1- Allah’tan (c.c.) bahsederken genel kabul gören hitap şeklini kullanırdım.
2-Peygamberimizden bahsederken genel kabul gören hitap şeklini kullanırdım.
3-İslamiyeti düzeltmek adına çıkılmış bu yola “tektanrıcılık” gibi itici bir ismi kullanmazdım.

Belki ben ve benim gibiler çok daha önce Edip Bey’in ne dediğini anlayacaktı. Ama bu detaylar kendisinin dinlenilmesine en baştan mani oluyor galiba. Herkesin kendisi gibi parlak bir zekaya ve açık görüşlülüğe sahip olmasını da beklememelidir. Mağdur olan sadece kendisi değil, aynı zamanda bu toplumdur. Kendisinin de eleştirdiği üzere ortalıkta bir sürü alim, mehdi ve hatta peygamber varken kafası karışık ve otomatik bir korunma refleksi gösteren bu toplum için kendisi birkaç numara büyüktür. Böyle söyleyen ben bile hala adı “tektanrıcılık” olan bu hareket içinde kendimi göremem. Görünürde yeni bir din teklifi ile insanların karşısına çıkarsanız göreceğiniz tepkiye de hazır olmanız gerekir.
Edip Bey, kendimi düzelttim. Adına sünnet denen yalanları hayatımdan çıkarttım. Ama maalesef aklımın yettiği kadarıyla tektanrıcı değil hala islamcıyım. Hatta sizden öğrendiklerim neticesinde daha iyi bir müslümanım. Tavsiyeleriniz üzerine Kuran’ı okumaya ve anlamaya başladım. Aklım bu kadarına yetiyor. Ama hiçbir zaman kendinme “tektanrıcı” diyemem. Toplumunda benden daha zeki olduğunu da sanmıyorum.
Netice. Edip Bey Teşekkür ederim. Allah razı olsun. Sayenizde hayatım değişti. Ama yukardaki detayları da eleştiriyorum. sizi izlemeye devam edeceğim.
Re: Duy beni Edip Bey.... Cevap ver bana... [message #43832 is a reply to message #43765 ] Thu, 11 January 2007 04:50 Go to previous messageGo to next message
  teom@ni@  is currently offline teom@ni@
Registered: February 2004
Writer

sevgili arkadasim
size sitedeki secilmis iletielr arsivini oneriyorum.
bahsettiginiz konularin cogunun en derin detaylarina kadar bulunacagina inaniyorum.
bu gibi seyler tartisilmistir bu forumda benim de hala okumaktan zevk aldigim bolumlerdedir bazen oyle guzel tatli sozler goruyorsunuz ki basiniz donuyor.
sevgiler selam ile

x/sonsuz
Re: Duy beni Edip Bey.... Cevap ver bana... [message #43850 is a reply to message #43765 ] Thu, 11 January 2007 22:18 Go to previous messageGo to next message
  Edip Yuksel  is currently offline Edip Yuksel
Registered: June 2002
Independent

Merhaba isimsiz dost:

Eleştirini anlıyorum. Sevimli biri olduğumu veya olmadığımı iddia etmiyorum. Güzellik bakanın gözündedir. Benim güzüme bile bakamıyan, tartışmadan kaç kez kaçan, biber gibi bir adamı sevimli görebilmeniz ve beni sevimsiz görmeniz, sizin şahsıma olan antipatinizin önyargınızdan kaynaklandığını gösteriyor.

Sen,İbrahim'in, Musa'nın, Şuayb'in, Salih'in, İsa'nın, Muhammed'in mesajı ilettiklerinde halkın çoğunluğu tarafından ne kadar sevimsiz ve antipatik görüldüğünü hiç merak ettin mi?

Ben hiçkimseyi memnun etmek için inanmadığım bir bidati, yanlış bir ifadeyi kullanmam. Ben münafık değilim. Bu yüzden, kutsal kutsal münafıklığa alışmış insanların gözüne antipatik gelirim.

Salavat konusunda bu forumda yapılmış bazı tartışmalar mevcut. Kısa bir aramayla ulaşabildiklerimin linkini veriyorum size. Umarım bu konuda beyniniz ve gönlünüzde oluşan soruları giderir:

http://19.org/forum/index.php?t=msg&goto=11678&48/&a mp;srch=Salavat#msg_11678

http://19.org/forum/index.php?t=msg&goto=21971&48/&a mp;srch=Salavat#msg_21971

Selam ve sevgilerimle,
Edip

Edip Yuksel; J.D.
www.yuksel.org
www.19.org
www.islamicreform.org
19@19.org
Re: Duy beni Edip Bey.... Cevap ver bana... [message #43852 is a reply to message #43850 ] Thu, 11 January 2007 23:35 Go to previous messageGo to next message
Anonymous
Şahsınıza kullandığım antipatik manalı sözleri hoşgörünüze sığınarak yazmıştım.

Dahası, baştan böyle düşünmüştüm ama şimdi böyle düşünmüyorum demek istemiştim.

Dahası, benim düşündüğümü başkalarınında düşünmüş olabileceği noktasında dikkatinizi çekmek istemiştim.

Dahası belki imajınıza biraz dikkat etmeniz halinde görüşlerinizi daha kolay duyurubileceğinizi hususunda haddim olmayarak öneride bulunmak istemiştim.

Kalp kırmak gibi bir maksadım yoktu. Eğer sözlerimle böyle bir şeye sebep olduysam affınızı talep ederim.
Hayatımda fırtınalara sebep oldunuz. İlk mesajımı gönderdiğimde sayfaların tamamını okumamıştım. Şimdi tüm yazdıklarınızı okumuş biri olarak hakkınızda daha çok şey biliyorum. İnternetten bulabildiğim kadarıyla hakkınızdaki eleştirileri de okuyorum. Son bir iki aydır tüm dikkatim sizin ve söylediklerinizin üzerindedir.
Sığ bir eleştiri olarak kabul etmezseniz kafama takılan bir kaç şey daha vardır. Söylemek isterim. Yazdıklarınızı okurken nerde ne söylediğinizi tam anlayabilmek açısından sıkı notlar tutmam gerekti. Gece gündüz düşünmem gerekti. Bilgi açısından çok derin olduğum söylenemez. Bu sebeple bilgiç bir tavırla ve sığ sözlerle kendimi komik duruma düşürmekten endişe ederim. anlayış göstermenizi talep ediyorum.
Tezinizin genel yapısı i: Kuran anlaşılmaz bir kitap değildir. Kaldırılıp bir kenara konulmamalıdır. Tam tersine bir cep kitabı haline getirilmelidir. Kuran anlaşılabilir bir kitaptır.

Kuran çevirilerindeki hatalar kitabının 40.sayfasında kendi meal ettiğiniz 56(75-80) ayetinde Kuranı “arınmış olanlardan başkası anlayamaz” demişsiniz. Altında yaptığınız açıklamada da “Onu ancak müminler anlar” demişsiniz

Aynı kitabın 31.sayfasında ise “Kuran diğer kitaplardan farklıdır. Onu anlamanın ilk şartı doğru ve dürüst bir niyete sahip olmaktır. Dünyanın en iyi Arapça uzmanı bile olsa bu özelliğe sahip olmayan kimseler Kuranı gereği gibi anlayamaz. “ demişsiniz

Bu görüşe göre;
1-Bu güne kadar kuranı meal eden tercümanların hiç biri doğru ve dürüst bir niyete sahip değildir. Eğer öyle olsalardı Kuranı doğru anlarlardı. Çünkü 1974 senesine kadar 19 mucizesini anlayan olmamış. Yeni bir resulun geleceğini de kimse anlamamış.
2-Bu kitabın her yerinde ve diğer yazılarında Kuranın herkes tarafından anlaşılabilir kitap olduğunu ayetlere dayandırarak anlatan siz bu cümlenzide Kuranı anlamak hususunu iki şarta bağlamışsınız “doğru dürüst bir niyete sahip olmak ve arınmış olmak.” Zaten meal ettiğiniz 56 (75-80) ayetleri de bunu söylemektedir.

42 sayfada : Kurana abdestsiz dokunmakta sakınca olmadığını ispatlamak için:
Kurana abdestsizlerin dokunması haram ise onu okuyup inclemeleri için kafirlere vermek de haram olur......Peygamberimiz Medine döneminde müşrik krallara yazdığı ve bugün orijinalleri elimizde olan mektuplara besmele ile başlıyor, bazen de kuran ayetleri ile bitiriyor..... (Başka türlü) Kuranın mesajı insanlara nasıl iletilir?” diye sormuşsunuz. Fakat biraz önce “onu sadece onu doğru ve dürüst bir niyete sahip olanlar ve arınmış olanlar anlayabilir” demişsiniz. Burada yazılanlardan anladığımız şey Müşriklerin doğru dürüst bir niyete sahip ve arınmış olmamaları sebebiyle Kuranı anlayamayacakları sonucu çıkmaktadır.

41.Sayfada Kuranın tek gecede ve tek seferde indirildiğini söylemişsiniz. Teknik bir benzetme yapıyor ve yükleme işleminin bir gece yapıldığını fakat okuma işleminin gelişen olaylara paralel olarak 23 sene sürdüğünü söylemişsiniz.

Fakat 85.sayfada “Kıble ile ilgili ayetler inmeden önce Müslümanlar namaz kıldıklarında Mekkeli müşrikler gibi Kabe’ye yöneliyorlardı.............. Kısacası kıblenin değişimini emreden ayetler, daha önce inen bir ayetin hükmünü neshetmemiştir” demişsiniz.
selamlar
Re: Duy beni Edip Bey.... Cevap ver bana... [message #43853 is a reply to message #43852 ] Fri, 12 January 2007 00:08 Go to previous messageGo to next message
Independent

Quote:

Şahsınıza kullandığım antipatik manalı sözleri hoşgörünüze sığınarak yazmıştım.

Dahası, baştan böyle düşünmüştüm ama şimdi böyle düşünmüyorum demek istemiştim.

Dahası, benim düşündüğümü başkalarınında düşünmüş olabileceği noktasında dikkatinizi çekmek istemiştim.

Dahası belki imajınıza biraz dikkat etmeniz halinde görüşlerinizi daha kolay duyurubileceğinizi hususunda haddim olmayarak öneride bulunmak istemiştim.

Vakit şu anda geç. Mektubunuzun geri kalan kısmını okumadan yukarıya alıntıladığım bölümüne bir cevap verme gereği hissettim.

Maalesef kendimi iyi ifade edemedim, demek ki. Böylece sizi üzmüş oldum.

Şahsen, yetersizliğimin farkındayım. Bunu ilk farkeden siz değilsiniz. Tartışma adabı konusunda maalesef bir sürü eksiği olan birisiyim. Gerçi eskiye nazaran zamanla biraz daha iyi olduğumu sanıyorum; ama yetişme tarzımın, yaşadıklarımın üzerindeki etkisini hiçbir zaman atamıyacağım galiba. Ayrıca, genç yaşta hem devletten hem de dindar cemaatten çektiğim işkenceler ve haksızlıklar belki beni bu tür bir aldırmazlığa sürüklüyor olabilir. Ayrıca uslup, nezaket ve adap konusunda hassas olan nice kişinin en büyük ahlaksızlığı ve sahtekarlığı işlediğine tanık olduğum için bende bilinçaltında bir allerji de oluşmuş olabilir...

Benden çok daha iyi konuşan, daha sevimli birçok yoldaşım var. İnşallah bu kardeşlerim mesajı insanlara daha iyi bir biçimde sunacaklardır.

Not: Bu yazıyı astıktan sonra mektubunuzu tamamıyla okudum. Çok güzel noktalarda eleştiriniz var. İnşallah bu hafta sonu zamanım olunca onlara cevap vereceğim. Unutursam lütfen hatırlatınız.

Selam,
Edip

[Updated on: Fri, 12 January 2007 00:12]

Edip Yuksel; J.D.
www.yuksel.org
www.19.org
www.islamicreform.org
19@19.org
Re: Duy beni Edip Bey.... Cevap ver bana... [message #43964 is a reply to message #43853 ] Mon, 15 January 2007 02:44 Go to previous messageGo to next message
Anonymous
Yukardaki

Evettttt,
Deneme yazısı,
Altaylar

yazısının ne olduğunu bilmiyorum. Benimle bir alakası yoktur. Herhalde bir arkadaş deneme yapıyor. Bir itirazım yok, fakat ben yazmadım, onu söylemek isterim.

Neyse.....
Edip Bey hatırlatmada bulunmamı istemiş. Bu mektubumla hem hatırlatma yapayım hem de araya bir şeyler daha sıkıştırayım dedim. Razz

ÖRNEK:1
"İstese saydığımız tüm diğer detayları veren Allah, bir ayette hem rekat kavramını oluşturabilir, hem de rekatı sayılandırabilirdi."
ÖRNEK:2
Hac için Kuran'da bir sürü detay verilirken (saçını hastalıktan dolayı kısaltanın ne yapması gerektiği bile) niye Kuran'da Hacda namaz vakitlerinin azaltılması geçmiyor?
(http://www.islam.gen.tr/bolumler/36inanckonularinamaz.htm )

Yukardaki söylem islam.gen.tr sayfasında kuvvetle vurgulanmaktadır. "Allah isteseydi bunu böyle açıkca yazardı. Öyle yazmadığına göre demek ki bu konuda serbestiz veya sizin bildiğiniz gibi değildir" çıkarımları vardır. Bu internet sayfasında daha bir çok yerde bu konu vurgulanmıştır. İtiraf etmeliyimki katılıyorum.
Fakat, islam.gen.tr sayfasının başörtü bölümünde ise
"Ayette diğer dikkat etmemiz gereken nokta “süsler” kelimesi ile neyin kastedildiğidir. Bizim kanaatimize göre “süsler” kelimesi ile özellikle “göğüsler” kastedilmektedir.
O halde bize de sormak düşer:
Neden Kuranda her detayı veren Allah, göğüs kelimesi yerine süsler kelimesini kullanmıştır? Her detayı açıklayan Allah istese süsler kelimesi yerine göğüsler kelimesini kullanamaz mıydı? Burada neden bunu istememiştir?

Kuran. Ama yanlızca Kuran. İtiraf etmeliyim ki bu sözünüzü seviyorum ve gönülden destekliyorum. Fakat aşağıdaki hususa da kuvvetle dikkatinizi çekmek istiyorum.
Ey iman edenler! Namaza kalktığınızda; Yıkayınız: yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi. Sıvazlayınız: başınızı ve topuklara kadar ayaklarınızı. Eğer cünüp iseniz temizlenin. Eğer hasta veya yolculukta iseniz, veya biriniz ayak yolundan geldi ise, ya da kadınlara dokunduysanız, ve de su bulamamışsanız: Temiz bir toprakla yüzünüzü ve ellerinizi sıvazlayın. Allah size zorluk çıkarmak istemez. Allah sizi temizlemek ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak istiyor. Umulur ki; şükredersiniz.
5 Maide Suresi 6

Dikkat edilirse "kadınlara dokunduysanız" deniyor, fakat kadınlara "erkeklere dokunduysanız" denmiyor. Demekki buradan kadınların erkeklere dokunması halinde gusul almalarına gerek olmadığı anlaşılır mı? Yukarda “eğer cunup iseniz temizlenin” derken kadınların da kastedildiğini tahmin edebiliriz. Fakat hemen bir sonraki cümlede erkeklerin "kadınlara dokunmak" şartının altını çizen Allah, kadınların "erkeklere dokunma" şartının altını çizmiyor. Kadınların erkeklere dokunması halinde gusul almaları gerekmediğini böylece tespit etmiş olur muyuz?
Edip Bey, sakın söylediklerimi kırıcı birer eleştiri olarak almayınız. Yapmaya çalıştığım şey sadece kafası karışmış biri olarak sizin mantık dolu çıkarımlarınıza benzer çıkarımlarla “acaba doğru yolda mıyız” sorusuna cevap aramaktır. Sizinle iletişim içinde olmaktan mutlu olduğumu söylemek isterim.
Selamlar..
Re: Duy beni Edip Bey.... Cevap ver bana... [message #44193 is a reply to message #43964 ] Wed, 24 January 2007 00:26 Go to previous messageGo to next message
Anonymous
Yukarda yazdıklarıma Edip Bey'in ne diyeceğini merakla bekliyorum. Hatırlatmada bulunmamı istemiş. Ben de hatırlatayım dedim.
Selamlar.
Re: Duy beni Edip Bey.... Cevap ver bana... [message #44272 is a reply to message #43964 ] Sun, 28 January 2007 01:20 Go to previous messageGo to next message
Independent

Quote:

ÖRNEK:1
"İstese saydığımız tüm diğer detayları veren Allah, bir ayette hem rekat kavramını oluşturabilir, hem de rekatı sayılandırabilirdi."

Doğru.

Quote:

ÖRNEK:2
Hac için Kuran'da bir sürü detay verilirken (saçını hastalıktan dolayı kısaltanın ne yapması gerektiği bile) niye Kuran'da Hacda namaz vakitlerinin azaltılması geçmiyor?
(http://www.islam.gen.tr/bolumler/36inanckonularinamaz.htm )

Niye geçsin ki? Kusura bakmayın, ama anlayamadım bu soruyu.

Quote:

Yukardaki söylem islam.gen.tr sayfasında kuvvetle vurgulanmaktadır. "Allah isteseydi bunu böyle açıkca yazardı. Öyle yazmadığına göre demek ki bu konuda serbestiz veya sizin bildiğiniz gibi değildir" çıkarımları vardır. Bu internet sayfasında daha bir çok yerde bu konu vurgulanmıştır. İtiraf etmeliyimki katılıyorum.

Ben de katılıyorum:)

Quote:

Fakat, islam.gen.tr sayfasının başörtü bölümünde ise
"Ayette diğer dikkat etmemiz gereken nokta “süsler” kelimesi ile neyin kastedildiğidir. Bizim kanaatimize göre “süsler” kelimesi ile özellikle “göğüsler” kastedilmektedir.
O halde bize de sormak düşer:
Neden Kuranda her detayı veren Allah, göğüs kelimesi yerine süsler kelimesini kullanmıştır? Her detayı açıklayan Allah istese süsler kelimesi yerine göğüsler kelimesini kullanamaz mıydı? Burada neden bunu istememiştir?

Kuran örtü konusunda kasıtlı olarak "süs" kelimesini kullanmıştır ki TEKTİPÇİ erkekler kadınları diledikleri kılığa sokmak konusunda hurafelere ve hikayelere başvursunlar. Kuran bu yoruma açık ifade ile farklı kültürlere, farklı koşullara ve farklı kişilere farklı yorum yapma hakkı tanımıştır. Allah Yahudilere bir inek kesin dedidiğinde yorumu onlara bırakmıştı. Ama her sorduklarında yeni detaylar eklendi ve eklenen detaylar sonunda onlara zorluk çıkarınca bu kez şikayetçi oldular. Benzeri bir tavır bu konuda da sözkonusu.

Quote:

Kuran. Ama yanlızca Kuran. İtiraf etmeliyim ki bu sözünüzü seviyorum ve gönülden destekliyorum. Fakat aşağıdaki hususa da kuvvetle dikkatinizi çekmek istiyorum.
Ey iman edenler! Namaza kalktığınızda; Yıkayınız: yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi. Sıvazlayınız: başınızı ve topuklara kadar ayaklarınızı. Eğer cünüp iseniz temizlenin. Eğer hasta veya yolculukta iseniz, veya biriniz ayak yolundan geldi ise, ya da kadınlara dokunduysanız, ve de su bulamamışsanız: Temiz bir toprakla yüzünüzü ve ellerinizi sıvazlayın. Allah size zorluk çıkarmak istemez. Allah sizi temizlemek ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak istiyor. Umulur ki; şükredersiniz.
5 Maide Suresi 6

Dikkat edilirse "kadınlara dokunduysanız" deniyor, fakat kadınlara "erkeklere dokunduysanız" denmiyor. Demekki buradan kadınların erkeklere dokunması halinde gusul almalarına gerek olmadığı anlaşılır mı? Yukarda “eğer cunup iseniz temizlenin” derken kadınların da kastedildiğini tahmin edebiliriz. Fakat hemen bir sonraki cümlede erkeklerin "kadınlara dokunmak" şartının altını çizen Allah, kadınların "erkeklere dokunma" şartının altını çizmiyor. Kadınların erkeklere dokunması halinde gusul almaları gerekmediğini böylece tespit etmiş olur muyuz?
Edip Bey, sakın söylediklerimi kırıcı birer eleştiri olarak almayınız. Yapmaya çalıştığım şey sadece kafası karışmış biri olarak sizin mantık dolu çıkarımlarınıza benzer çıkarımlarla “acaba doğru yolda mıyız” sorusuna cevap aramaktır.

Güzel bir soru. Ayetteki asıl ifadeyi Lemestum yerine Lamestum okursak o zaman "kadınlarla dokunuştuğunuz" biçiminde anlamamız gerekir. Arapça'da Mufaale babı karşılıklı yapılan işleri ifade eder. Birkaçı Osmanlıca'ya da geçmiş birkaç örnek vereyim. (Birinci kelime geçmiş zaman, ikincisi ise mastardır):

Şavere, Muşavere
Katebe, Mukatebe
Harebe, Muharebe
Katele, Mukatele
Dahele, Mudahele
Samere, Musamere
Badele, Mubadele
Ahede, Muahede
Lamese, Mulamese

Quote:

Sizinle iletişim içinde olmaktan mutlu olduğumu söylemek isterim.
Selamlar..

Cevabı bu kadar geciktirdiğim için özür dilerim.

Selam,
Edip

Edip Yuksel; J.D.
www.yuksel.org
www.19.org
www.islamicreform.org
19@19.org
Re: Duy beni Edip Bey.... Cevap ver bana... [message #44331 is a reply to message #44272 ] Tue, 30 January 2007 02:50 Go to previous messageGo to next message
Anonymous
"Kadınlarla dokunuştuğunuzda" ibaresi erkeklere hitaben söylenen bir şey olduğuna göre asıl manayı değiştirmiyor. Devamen ve kadınlara hitaben "erkeklerle dokunuştuğunuzda" denmesi icab etmez miydi? Eğer şart "kadınlarla dokunuşmak" ise, kadınların "erkeklerle dokunuşması" bu şartı sağlamıyor.

Belki cevabı başka bir ayette aramalıyız.
Eğer başka bir ayette de cevap bulamazsak iki seneçek kalıyor.

1-Sünnetlere veya ictihatlara bakmak
veya
2-Kadınların erkeklerle dokunuşması halinde gusul almalarına gerek yoktur hükmünü kabul etmek....

Bilemiyorum. Ben de zor durumdayım. Sunni bir bilene sorsaydık cevap çok kolaydı. Ama size soruyor olmamız bizi müşküle sokuyor.
Selamlar......
Re: Duy beni Edip Bey.... Cevap ver bana... [message #44341 is a reply to message #44331 ] Tue, 30 January 2007 15:41 Go to previous messageGo to next message
Independent

Güzel bir cevap sevgili Anonymous. Eğer başka bir ayet yoksa, demek ki kadınların boy abdesti almasına gerek yok.

Selam,
Edip

Edip Yuksel; J.D.
www.yuksel.org
www.19.org
www.islamicreform.org
19@19.org
Re: Duy beni Edip Bey.... Cevap ver bana... [message #44351 is a reply to message #44341 ] Wed, 31 January 2007 01:46 Go to previous messageGo to next message
Anonymous
Bu cevabınızla bana biraz kızdınız mı yoksa bana mı öyle geliyor tam anlamadım. Umarım kızmamışsınızdır.
Adım Ahmet.
Sizinle birebir irtibata geçmiş olmak beni ziyadesiyle mutlu etmiştir. Benimle ilgilendiğiniz ve yazdıklarımıza cevap verme nezaketini gösterdiğiniz için teşekkür ederim.
Selamlar.
Re: Duy beni Edip Bey.... Cevap ver bana... [message #44353 is a reply to message #44351 ] Wed, 31 January 2007 03:16 Go to previous messageGo to next message
Independent

Sevgili kardeşim.

Ben size niye kızayım ki? Aksine, düzeyli bir yaklaşımla sorgulayan bir kardeşim olarak sayıyorum seni.

Cevabımda samimiyim.

Kuran'ı rehber edineli birçok sorumun cevabını buldum. Ancak, hala cevabını bul(a)madığım sorularım var ve illa bir cevap bulmak için acele etmeden sürekli araştırıyorum. Bu öğrenme mücahedemde herkesten öğrenmeye açığım. Rabbim bana bilmediklerimi dilediği yolla veya kişiyle öğretir.

Selam,
Edip

Edip Yuksel; J.D.
www.yuksel.org
www.19.org
www.islamicreform.org
19@19.org
Re: Duy beni Edip Bey.... Cevap ver bana... [message #44451 is a reply to message #44353 ] Tue, 06 February 2007 00:28 Go to previous messageGo to next message
Anonymous
-içerik yazanın isteğiyle silindi-

Edit - Cevap:

Foruma ulaşamayanlar, ya da gizliweb gibi sitelerden zorla ulaşabilenler
WinXP için: http://ntcanuck.com/download/051111twdns.zip (Zipi açıp içindeki programı çalıştırmak gerekir)

98, ME için: http://ntcanuck.com/download/BIND-LE.exe

programlarını yükleyip install edebilirler.

Eğer daha önceden hosts doyanıza Elle, 19 sitesi ile ilgili DNS ayarları girmediyseniz başka bir şey yapmanız gerekmez. Sistemi bir kez restart etttikten sonra, install başarılı olduysa site ulaşlabilir olacaktır.

Eğer daha önceden hosts doyanıza Elle, 19 sitesi ile ilgili DNS ayarları girdiyseniz, bunları silmeniz gerekmektedir.

WinXP için Muhtemel adresi: C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts
Win98,Me için Muhtemel adresi: C:\WINDOWS\hosts

(Eğer windows başka dizinde ise dizin yolunu ona göre düşünün.
Örnek: C:\WINXP\system32\drivers\etc\hosts
Ya da C:\WINME\hosts
gibi...)

Bu prgoram bilgisayarınıza size özel (Dışarıdan ulaşılamayan) bir DNS sunucu kurar. Bundan sonra engellemeyi aşıp, siteye üye olabilir, giriş yapabilir, yazı yazabilirsiniz.)

[Updated on: Tue, 06 February 2007 18:04] by Moderator

Re: Duy beni Edip Bey.... Cevap ver bana... [message #46846 is a reply to message #44272 ] Mon, 04 February 2008 08:04 Go to previous messageGo to next message
Anonymous
Kadınlarla dokunuştuğunuzda" ibaresi erkeklere hitaben söylenen bir şey olduğuna göre asıl manayı değiştirmiyor. Devamen ve kadınlara hitaben "erkeklerle dokunuştuğunuzda" denmesi icab etmez miydi? Eğer şart "kadınlarla dokunuşmak" ise, kadınların "erkeklerle dokunuşması" bu şartı sağlamıyor.

Selam ahmet.

Evet ama o ayetin bas tarafina bakarsan ey iman edenler cunup isniz temizlenin. deniyor ve bu hem kadinlari hemde erkekleri kapsar cumku kadinlarda mumindir. ancak daha sonra eyer kadinlara dokunmussaniz dedigi kisim tahminime gore kadinin hayizli ikenki doneminde erkegin kadinlik organlarina temas etmeden onunla oynasmasi sonucu bosalmasidir ve burda sadece erkek yikanir.

GUSUL HEM KADINA HEMDE ERKEGE FARZDIR.

selam ile...

Re: Duy beni Edip Bey.... Cevap ver bana... [message #46847 is a reply to message #44451 ] Mon, 04 February 2008 08:11 Go to previous messageGo to next message
  ismailademoglu
Registered: September 2004
Thinker
Kadınlarla dokunuştuğunuzda" ibaresi erkeklere hitaben söylenen bir şey olduğuna göre asıl manayı değiştirmiyor. Devamen ve kadınlara hitaben "erkeklerle dokunuştuğunuzda" denmesi icab etmez miydi? Eğer şart "kadınlarla dokunuşmak" ise, kadınların "erkeklerle dokunuşması" bu şartı sağlamıyor.

Selam Ahmet

Eyer kadinlarida mumin sayarsan ayetten anlisilacagi gibi kadinlarada gusul farzdir. yok kadinlar ey muminler ibaresine girmiyor dersen ozaman tamam.

Ancak dikat edersen ey muminler cunuplukten temizlenin ibaresinden sonra kadinlara temas etmisseniz deniyor.
ve bence bu kadinlarin hayizli zamanlarinda erkegin disilik organlarina temeas etmeden kendini bosaltmasindan sonraki hal icin soylenmistir.

Selam ile...
ufwqoirv [message #47091 is a reply to message #44451 ] Sat, 19 April 2008 23:17 Go to previous messageGo to next message
Anonymous
<a href="http://pkkxmzwr.com">vpvrhvox</a> rzndutru http://rigtyyxo.com fmumbnhy fmoyxfux jncrxyeb
pjyzblqy [message #47092 is a reply to message #43850 ] Sun, 20 April 2008 00:06 Go to previous messageGo to next message
Anonymous
tnldbvha http://ksbhjwsj.com rozfoimp yavkrpcz uxbouptj <a href="http://aaopisdx.com">onapwzql</a>
kurdixog [message #47094 is a reply to message #44272 ] Sun, 20 April 2008 01:47 Go to previous messageGo to next message
Anonymous
<a href="http://gffybzqm.com">beskjwpi</a> fjapfpid http://oitfhjwy.com gptluyfo pcpdavzf jxyumvhp
tsuuulcu [message #47095 is a reply to message #44451 ] Sun, 20 April 2008 05:21 Go to previous messageGo to next message
Anonymous
<a href="http://jztbyicx.com">ncwkimko</a> igeqbxzp http://faydgogw.com sdtgllyh zinlfrwf nnckbhab
melnhbcv [message #47146 is a reply to message #46846 ] Thu, 08 May 2008 08:01 Go to previous messageGo to next message
Anonymous
<a href="http://puuemafj.com">twaizkyj</a> byrbhpkw gbibddpu http://sqshaanl.com pyiybwpb uncnjebe
Re: Duy beni Edip Bey.... Cevap ver bana... [message #47186 is a reply to message #43765 ] Sun, 11 May 2008 11:14 Go to previous message
Anonymous
Selamlar

Bu takıntıyı anlamak zor.

Muhammed'in öğretisini kirletenler, sürekli isminin başına gelecek takı ve ünvanları gündem yapıyorlar.

Allah derken asker arkadaşı gibi konuşması hiç önemli olmuyor.

Neden Hazreti Allah denmediğinde tepki verilmiyor da, Hazreti Muhammed nedmediğinde figan kopuyor.

Aklıma şu gelir.

İbrahim Tatlıses, Allah Allah Allah Allah bunasıl sevmek diye bir türkü çığırır, Dansözler göbek atarlar, eller havada şakşakçılarda o biçim keyiflidir.

O parçada Allah yerine Muhammed deyin bakalım. Kan gövdeyi götürür, Dansözlerin üzerine çarşaf giydirirler anında Smile

Çelişkilerimize hapsolmuşuz, münafıklık yapıyoruz.

Bırakmalı bu işleri, Muhammed Resulün öğretisine uymak gerek, Kurana-Vahye.

Mezhepci gelenek, Kendi Putlarına toz kondurmaz. Allah Resulünü PUT edinenler, ne yazık onlara.

Resule türlü iftiraları atıp, ismindeki bir ünvanı mesele yapanlar, ikiyüzlülerin en azgınlaşmış versiyonlarıdır.

Sadece içim kalkıyor. başka birşey değil!

Selam, Allah Resullerinin yolundan(vahyin yolundan) gidenlere olsun...

muhabbetle
Previous Topic:''Söz''ün ''Öz''ü
Next Topic:Heracles
Goto Forum:

Current Time: Sat May 17 11:31:03 MST 2008
.:: Contact :: Home ::.