Downloads | Articles | Quran -=] IslamicReform.org | 19.org [=- Kuran | Makaleler | Dosyalar

Home » Türkçe » Genel Tartışmalar » 7 GÖK=7 EVREN. (GALAKSİMİZ, CENNET VE CEHENNEM BU 7 EVRENİN ÜÇÜNÜ OLUŞTURUR?)
7 GÖK=7 EVREN. (GALAKSİMİZ, CENNET VE CEHENNEM BU 7 EVRENİN ÜÇÜNÜ OLUŞTURUR?) [message #55200] Sun, 07 February 2010 21:36 Go to next message
  antiateist  is currently offline antiateist
Registered: April 2008
Writer
MERHABA

Aklıma çılgınca bir fikir geldi bu akşam, hemen paylaşmak istiyorum.

Bu gece bir arkadaş 7 gökten kasıt 7 evrendir dedi. Bunu daha öncede duymuştum ama bu sefer elimde hazırladıgım word dosyamı açarak bütün gök ifadelerinin geçtiği ayetlere bu mantık dogrultusunda bakmaya çalıştım ve gözüme bir ayet takıldı.

Quote:

Ve fîs semâi rızkukum ve mâ tûadûn(tûadûne)
Gökte rızkınız ve size vâdedilen vardır.
51 / ZÂRİYÂT - 22

Bu ayette "gökte bize vadedilen" birşeyden bahsediyor. Hemen buradaki ilgili sözcüğü Kuran'da aradım ve şunları elde ettim.
Quote:

İnnellezîne kâlû rabbunâllâhu summestekâmû tetenezzelu aleyhimul melâiketu ellâ tehâfû ve lâ tahzenû ve ebşirû bil cennetilletî kuntum tûadûn(tûadûne).

Şüphesiz, Rabbimiz Allah'tır deyip, sonra dosdoğru yolda yürüyenlerin üzerine melekler iner. Onlara: Korkmayın, üzülmeyin, size vâdedilen cennetle sevinin! derler.
41 / FUSSİLET - 30

Quote:

Hâzihî cehennemulletî kuntum tûadûn(tûadûne).
İşte, bu size vâdedilen cehennemdir.
36 / YÂSÎN - 63

Evet vâdedilen şey CENNET VE CEHENNEM. Yani bunlar GÖKTEDİR!! diyor Kuran. (eski mitolojilerde gökte tasvir edilen cennetleri konu dışı tutalım)

41/12
Böylece onları iki günde yedi gök olarak tamamladı ve her göğe özel yasaları bildirdi

İçinde bulunduğumuz evrenin ( KURANDAKİ ANLATIMI İLE KANDİLLERLE SÜSLENEN DÜNYA GÖĞÜ ) kendisine ait yasaları var. Peki Cehennem ve Cennet için de bu yasalar geçerli mi ? Yoksa ALLAH ONLAR İÇİN DE AYRI ÖZEL BİR YASA MI BELİRLEMİŞ?

Mesala cehennemdeki ateş dünyadaki ile aynı olacak mı? Cehennemde ateşten etkilenmeyen bir ağaç var bildiğim kadarıyla. ( YADA ALLAHIN CEHENNEME VERDİĞİ YASALARA GÖRE, ATEŞ O AĞACI YAKMIYOR) (VE YİNE HATIRLADIĞIM KADARIYLA BU CEHENNEM KONUŞUYOR)

NE DERSİNİZ?

İçimizde yaşadığımız evrene de bakarsak, KURANDA ANLATILDIĞI GİBİ KANDİLLERLE SÜSLENMİŞ VAZİYETTEDİR.

http://www.yeniresim.com/data/media/60/www.yeniresim.com_-_Uzay_Resimleri_20.jpg

Aacaba DÜNYA GÖGÜnden kasıt, DÜNYANIN İÇİNDE BULUNDUĞU EVREN Mİ?

AYRICA:

FATİHA 2. AYET;

Hamd o alemlerin Rabbi.

ALEMLERİNDEN KASIT 7 EVRENİN YANİ 7 ALEMİN RABBİ OLABİLİR Mİ?

DÜNYANIN İÇİN BULUNDUĞU ALEMİN RABBİ,
CENNET ALEMİNİN RABBİ
CEHENNEM ALEMİNİN RABBİ.......

YANİ DİYORUMKİ:

7 GÖK (7 EVRENDEN);

BİRİNCİ EVREN: DÜNYANIN İÇİNDE BULUNDUĞU EVREN. ( Kandillerle süslenmiş DÜNYA GÖĞÜ, YANİ DÜNYAYI İÇİNDE BARINDIRAN 15 MİLYAR YAŞINDAKİ EVRENİMİZ.)

İKİNCİ EVREN: CENNET

ÜÇÜNCÜ EVREN: CEHENNEM

Diğer 4 gök(EVREN) de neler var bilmiyorum.

Tabi bunları bir hışımla yazdım. Acele olarak yazdım. Bir yerlerde hatam olmuş olabilir. Yada birileri bu mantıgı çökeltecek bir ayet getirebilir. Yada ilerleyen günlerde bizzat ben kendim mantık hataları bulabilirim. Dogrusunu söylemek gerekirse zariyet22 ayetini görünce başka ayetlere bakmadan direk bu konuyu açtım. Heyecan yaptım sanırım. Umarım acele işe şeytan karışmaz Smile

[Updated on: Sun, 07 February 2010 22:04]

http://islamidusunce.googlepages.com/
Re: 7 GÖK=7 EVREN. (GALAKSİMİZ, CENNET VE CEHENNEM BU 7 EVRENİN ÜÇÜNÜ OLUŞTURUR?) [message #55216 is a reply to message #55200 ] Mon, 08 February 2010 10:21 Go to previous messageGo to next message
Writer
Hatalı bir yerim varsa lütfen bildirin.

selam.

Re: 7 GÖK=7 EVREN. (GALAKSİMİZ, CENNET VE CEHENNEM BU 7 EVRENİN ÜÇÜNÜ OLUŞTURUR?) [message #55220 is a reply to message #55216 ] Mon, 08 February 2010 12:35 Go to previous messageGo to next message
  Emre_1974tr is currently online Emre_1974tr
Registered: June 2004
Dependent
Bunu yıllardır ayetleriyle, ispatlarıyla anlatıyorum.

http://19.org/forum/index.php/t/7907/593/

"Rabbin Katı" yani "ahiret evreni" kendi fizik yasalarına sahip ayrı bir evrendir.

Bak yazımda cennet ve cehennemin gökte olduğunu söyleyen ayetleri bile söylüyorum:

Emre1974tr

ZARİYAT
22. Sizin, rızkınız da göktedir, tehdit edildiğiniz şey de.

HADİD
21. Rabbinizden bir bağışlanmaya ve genişliği gökler ve yer kadar olan bir cennete koşun. ALLAH'a ve elçisine inananlar için hazırlanmıştır. Bu, ALLAH'ın dilediğine ve/veya dileyene verdiği lütfudur. ALLAH Büyük Lütuf sahibidir.

Cennetin genişliği gökler ve yer kadar denilmekte. Yani başka bir deyişle bizim kainatımız kadar büyük olduğuna işaret edilmekte cennetin. Bu da sonsuzluk yurdunun, kendi fizik yasalarına sahip başlı başına bir evren olduğunun kanıtlarındandır yine. Yani söz konusu olan yer bir bahçe veya kent büyüklüğünde değil, gezegenleri ve gökleriyle içinde yaşadığımız alem kadar devasa bir boyutta.

Kısacası, "Rabbin Katı" yine Allah'ın yoktan var ettiği bir mekanın adıdır. Sonsuzluk yurdu o evrendedir, şimdiden sakinleri vardır ve diğerlerini beklemektedir.

[Updated on: Mon, 08 February 2010 12:38]

Bloğum:

http://profiles.yahoo.com/blog/UJKCKA4BNXTBX6ZBNUFAK7JRXY
Re: 7 GÖK=7 EVREN. (GALAKSİMİZ, CENNET VE CEHENNEM BU 7 EVRENİN ÜÇÜNÜ OLUŞTURUR?) [message #55227 is a reply to message #55216 ] Mon, 08 February 2010 14:24 Go to previous messageGo to next message
  The Elite
Registered: July 2002
Dependent
selam,

herşeyden önce bir bilgiyi tekrar hatırlatmak isterim. Toprağı oluşturan elementlerin maximum yedi yorungesi ile 65:12 ayeti arasında bağlantı Kur'an ilk kişi o zamanlar Arizona Universitesinde gorevli olan kimya profesörü Ahmed Sabahi adlı bir bilim insanıdır. Bu konu ile ilgili Tucson Mescidinde 1989 yılında bir cuma hutbesi verdiğini duymuştum.

İkinci olarak;

Cennet şu anda vardır: "cennet yaklaştırıldığında" (81:13)

ancak

Cehennem henuz yaratılmamıştır. "Cehennem tutuşturulduğunda" (81:12)

O "Rabbinin yönetimi o gün sekiz (evren) üzerinde egemen olacaktır"(69:17) ayeti gereği 8. evren olarak yaratılacaktır.

Tabi herzaman allahu a'lem demek lazım.

"Onlara bildir: "Kendilerine karşı sınırı aşan kullarım,
ALLAH'ın rahmetinden ümit kesmeyin.ALLAH tüm günahları affedicidir.,
O Bağışlayandır, Rahimdir" (39:53)
Re: 7 GÖK=7 EVREN. (GALAKSİMİZ, CENNET VE CEHENNEM BU 7 EVRENİN ÜÇÜNÜ OLUŞTURUR?) [message #55234 is a reply to message #55200 ] Mon, 08 February 2010 15:48 Go to previous messageGo to next message
Writer
Emre, senin yazılarına dikkat etmediğim için farkında değilim. Aynı sonucu bulmamız güzel.

The Elite,

Eğer cehennem şuan yok ise Firavun nerede olabilir ?

40:46 - Onlar, sabah akşam ateşe arzolunurlar. Kıyamet kopacağı gün de: "Firavun hanedanını azabın en şiddetlisine tıkın!" (denilecektir)

Verdiğin 8li ayet ise ilginç. Biraz daha inceliyelim, bakalım altından neler çıkacak.

[Updated on: Mon, 08 February 2010 15:49]

Re: 7 GÖK=7 EVREN. (GALAKSİMİZ, CENNET VE CEHENNEM BU 7 EVRENİN ÜÇÜNÜ OLUŞTURUR?) [message #55248 is a reply to message #55234 ] Mon, 08 February 2010 22:33 Go to previous messageGo to next message
  Onur  is currently offline Onur
Registered: December 2002
Reader
Merhaba,
Birebir olarak bu baslikla ilgili degil ama 41:9-12 ayetlerinde bir terslik var gibi:

9 De ki: "Siz, yerküreyi iki günde yaratana gerçekten nankörlük edip O'na ortaklar mı koşuyorsunuz? Âlemlerin Rabbi'dir O."

10 O, yeryüzüne, denge ve dayanıklık sağlayan dağları üstünden yerleştirdi. Onda bereketlere vücut verdi. Ve onda, azıklarını dört günde takdir edip düzenledi. İsteyip duranlar için eşit miktarda olmak üzere...

11 Sonra buhar/duman halindeki göğe yöneldi de ona ve yerküreye şöyle seslendi: "İsteyerek veya istemeyerek gelin!" Onlar şöyle dediler: "İsteyerek geldik!"

12 Böylece onları, iki günde yedi gök halinde takdir edip her göğe kendi iş ve oluşunu vahyetti. Ve biz, arza en yakın göğü kandillerle ve bir korumayla donattık. İşler bunlar Azîz ve Alîm olanın takdiridir

41:11'deki "sonra" kelimesine dikkat edin.
Buradan once yerin daha sonra galaksilerin/evrenin yaratildigi gibi yanlis bir sonuc cikmiyor mu?
Onur
Ynt: 7 GÖK=7 EVREN. (GALAKSİMİZ, CENNET VE CEHENNEM BU 7 EVRENİN ÜÇÜNÜ OLUŞTURUR?) [message #55252 is a reply to message #55200 ] Tue, 09 February 2010 03:38 Go to previous messageGo to next message
  suevari  is currently offline suevari
Registered: February 2006
Thinker
selam anti,

anlaşılan uzun zamandır kafanı karıştıran bir konuda cesaretle yürüyünce içini rahatlatacak sonuçlara ulaşmaya başladın. tebrik ederim.

göklerle ilgili ayetler, klasik kozmolojiden devralınan bilgilerle değerlendirildiği için birtakım yanlış anlamalar olmuş ve insanlar bunun faturasını Kurana kesmişlerdi. halen de öyledir malesef.

klasik kozmolojide allahın dışındaki alem 3 idi.

1. ay-altı: dünya ile ay arasındaki mesafe. buraya tabiat denirdi.
2. ay ile güneş arası: 2. kattır burası
3. güneşten ötesi: buraya da melekut denirdi.

bu klasik gök tasavvuru islam dünyasına yonandan gelmiştir ve islam dünyasındaki düşünürler kurandaki gökle ilgili ayetleri bu bağlamda değerlendirmişlerdir malesef.

oysa biz bugün biliyoruz ki, gökteki kandiller aydan kat be kat daha uzakta yer alıyor. yani buralar henüz birinci kat. ayı geçince 2. kata ulaşmış olmuyoruz.

evet, dediğin gibi 15 milyar yıl yaşında olduğu söylenen evren henüz birinci evrendir.

cennet ve cehennem bunun dışındadır. burada özellikle eklemek istediğim bir nokta var.

hadid-21'de :"genişliği gökler ve yer kadar olan bir cennet"ten söz edilir.

bu ayeti senin resimde gösterdiğin şekilde değerlendirdiğimizde bir bakıma çok komik bir büyüklük hesabı ortaya çıkıyor.

lennn, yer ile gökü toplasan ne toplamasan ne, diyor insan kendi kendine. gökün içinde yerin ne değeri var ki?!

diyesi geliyor insanın.

ancak ayetin anlatmak istediğine eski insanları da hesaba katarak bakarsak ortada bir sorunun olmadığı görülür. nitekim, duyularımız üzerinde dünyanın büyüklüğü evrenin büyüklüğünden hiç de geri kalmaz. imdi, biz bu insanı gerçeği bir kenara bırakıp, bir teleskoptan çekilmiş galaksi resminin içinde dünyanın mimmacık yerine yoğunlaşırsak biraz ayıp olur.

çocuk=bilinçsiz filozof...............................filozof=bilinçli çocuk

rahat bırakın çocuklarımı
Re: 7 GÖK=7 EVREN. (GALAKSİMİZ, CENNET VE CEHENNEM BU 7 EVRENİN ÜÇÜNÜ OLUŞTURUR?) [message #55253 is a reply to message #55200 ] Tue, 09 February 2010 04:12 Go to previous messageGo to next message
  Alican  is currently offline Alican
Registered: October 2009
Beginner
Onur, arapçada sonra(sümme) kelimesi sadece zamansal sıralamada kullanılmaz,konu bütünlüğü içinde olayları bağlayan basit bir bağlaç olarakta kullanılır. Böyle durumlarda sümme-sonra bağlacının zamansal sıralamaya göre konumlandırılması gibi bir zorunluluk yoktur. Örnek olarak En`am Suresinin 154. ayetine bakabilirsin.
Re: 7 GÖK=7 EVREN. (GALAKSİMİZ, CENNET VE CEHENNEM BU 7 EVRENİN ÜÇÜNÜ OLUŞTURUR?) [message #55260 is a reply to message #55200 ] Tue, 09 February 2010 12:36 Go to previous messageGo to next message
Writer
Teşekkürler suevari; ama yazının sonunda da belirtiğim gibi biraz daha incelemek gerekiyor. Bir iki ayet sorun yaratıyor gibi geliyor sanki.

Ama şu bir gerçek, 7 göğün atmosfer olması şuan için en uzak ihtimallerden.

Re: 7 GÖK=7 EVREN. (GALAKSİMİZ, CENNET VE CEHENNEM BU 7 EVRENİN ÜÇÜNÜ OLUŞTURUR?) [message #55262 is a reply to message #55200 ] Tue, 09 February 2010 14:24 Go to previous messageGo to next message
  ThirdMillenniuM
Registered: October 2009
Thinker
selam Arkadaslar,

bu konuda benim Kuran'dan gorebildiklerim kisaca sunlar:

1) Tum insanlar burada vefat ettirildikleri zaman, amellerine gore derhal ya Cehenneme, veya Cennete aliniyor olmalilar hemen. (16/28-29 XX 16/32) Dolayisiyla, bu Cehennem, veya Cennet yine su an bu Evrenin en uzak koselerinde bir yerde halihazirda mevcut olmali. Su an vefatlarinin ardindan derhal bu Cehenneme, veya Cennete alinan kimseler Kiyamet Gunune kadar burada kalacak olmalilar. (40/45-46 XX 36/26-27 & 11/107-108) Ve Kiyamet Gununde, icinde bulundugumuz bu Evren once kapatilip akabinde --muhtemelen ikinci bir Big bangle-- tekrar acildiktan sonra, tum bu insanlar bu yeni Evrendeki "ebedi" Cehenneme, veya Cennete alinacak olmalilar bu kez. (21/104 & 39/67-75)

2) Bu Kiyamet Gununde, bu "yerin ve goklerin" boylelikle baska bir "yere ve goklere" cevirilmis olacagi yeni Evrenimizde (14/48), tum bu "gokler ve yer" o zaman salih inananlar icin tumuyle "Cennet" konumunda olacak olmalidir. Ancak burada derecesi en yuksek olan o (muqarrabun) inananlar tum bu "yerin ve goklerin" sinirlari hepsi icinde rahatca seyahat edip yasayabilecek olmalarina ragmen (56/10-11 = 3/133), derecesi bunlardan daha az olan o (eshabu elyemin) inananlar sadece bu "yerin ve gogun" --yine orada da en yakin gok/galaksiler (elsemae eldunya) civari kastediliyor olmali belki de, temelde burada oldugu gibi (41/12)-- sinirlari icinde rahatca seyahat edip yasayabilecek olmalilar. (56/8 = 57/21)
(*Simdi burada sadece suda yasayabilen canlilarla, hem su da hem karada yasayabilen canlilar arasindaki temel fark kaba da olsa iyi bir ornek olabilir burada belki de, bu enteresan mevzuyu boylece hic olmazsa birazcik kavrayabilmemiz icin.)

3) Bu yeni Evrenin uzak ve kohne bir kosesinde mevcut olabilecek olan o Cehennem gezegenin ise temelde "cekim" kuvvetinin bir hayli fazla olup, yuce Al-lahin oraya koyacagini bildirdigi tum o (eshabu elsimal) insanlardan cok daha fazlasini dahi boylelikle "isteyip/cekerek" kendi icinde barindirabilecek "cekim gucune" sahip olabilecegine de bu ayette sembolik olarak boylelikle isaret edilmis olmali ayrica, bunun ardindan. (50/30)

Simdilik bu kadar; bu gaybi mevzularin en dogrusunu da elbette sadece ve ancak yuce Al-lah bilebilecek olmalidir sonunda. Selamlar, Esenlikler.

[Updated on: Tue, 09 February 2010 14:27]

Ynt: Re: 7 GÖK=7 EVREN. (GALAKSİMİZ, CENNET VE CEHENNEM BU 7 EVRENİN ÜÇÜNÜ OLUŞTURUR?) [message #55265 is a reply to message #55262 ] Tue, 09 February 2010 14:45 Go to previous messageGo to next message
  Herakles  is currently offline Herakles
Registered: December 2005
Dependent
Tevrat ve İsrailiyat düşüncesi cennet ve cehennemin bu dünyada olduğunu insanlara dayattı ama Kuran farklı bir açılım ve düşünce ile olayı yansıtıyor.

Tebrik ederim Anti güzel çalışma.Bu çalışmanın ve açılımın devamını bekliyorum.

Selamlar.

BEN BENİM.
Re: 7 GÖK=7 EVREN. (GALAKSİMİZ, CENNET VE CEHENNEM BU 7 EVRENİN ÜÇÜNÜ OLUŞTURUR?) [message #55269 is a reply to message #55200 ] Tue, 09 February 2010 16:50 Go to previous messageGo to next message
Writer
antiateist wrote on Mon, 08 February 2010 06:36

Yada ilerleyen günlerde bizzat ben kendim mantık hataları bulabilirim.

Bu mantık ile çelişen ifadeler var:

Gecenin gündüzle yer değiştirmesinde ve ALLAH'ın göklerde ve yerde yarattığı şeylerde erdemli bir toplum için deliller ve ibretler vardır.
10 / YÛNUS – 6

İşaret koyduğum yer cennet ve cehenneme pek uymuyor gibi ?

Yine aynı şekilde:

Gökleri ve yeri yaratıp onlarda çeşitli yaratıklar yayması O'nun ayetlerindendir. O, dilediği zaman onları toplayabilir.
42 / ŞÛRÂ – 29

Cennet ve cehennem söz konusu olduğunda bu ayet garip duruyor yine. Yada cehennemde çeşitli yaratıklar olmalı.

Re: 7 GÖK=7 EVREN. (GALAKSİMİZ, CENNET VE CEHENNEM BU 7 EVRENİN ÜÇÜNÜ OLUŞTURUR?) [message #55272 is a reply to message #55269 ] Wed, 10 February 2010 00:28 Go to previous messageGo to next message
  Memet  is currently offline Memet
Registered: May 2009
Writer
Yıllar önce bir kitap okumuştum. (Sonra bölük pörçük devam edebildiğim ve yabancı bir ülkede ömrümün yarısını harcadığım için cümlelerimiz pek düzgün sayılmaz.. ama anafikri kolaylıkla çıkarabilirsiniz)

Neyse... Kitap, bir ademoğlunun (ismi önemli değil zaten hatırlamıyorum) kendisinin Pascal olduğunu ve dünyaya bir Türk olarak tekrar geldiğini ve Pascal'ın şifreli sözlerinin gerçek anlamlarının neler olduğunu anlatıyordu...

Aslında iddia gülünç olsa da kitapdaki bilgiler şahsen benim aklımda çok değişik boyutlar açmıştı...

Kitabın sonunda hatırladığım kadarıyla şöyle bir açıklama vardı... (Tam yazdığı gibi olmasada bu anlamda)

Bütün yapı Evren
Bütün yapı İnsan

Evreni meydana getiren galaksi kümeleri
İnsanı maydana getiren organlar

Galaksiler
Hücreler

Galaksileri meydana getiren yıldızlar
Hücreleri meydana getiren atomlar

Yıldızların etrafında dönen gezegenler
atomların etrafında dönen elektronlar

Bu gezegenlerin birinde dünya ve bilinçli varlıklar

ve buradan bağlantılayarak atomların etrafındaki elektronların bir kısmında da bilinçli varlıkların olabileceği tezi!...

Bu bilimsel olarak ispatlanabilecek birşey değil.. Sadece benzerliklerden yola çıkarak bir sonuç öngörüyor yazar..

Ve diyor ki; Bu varlıklardan biri (bize göre evrenin bütün bilgilerine sahip, bilgi ve teknoloji olarak bizden fersah fersah ileride olan uzaylılar) KENDİ EVRENİNE AİT TÜM BİLGİLERİ KOPYALIYARAK TEKRAR KENDİSİNİ ÜRETEBİLİR!... VE BEN KENDİ ZERRELERİMİN EVRENİ OLARAK, ZERRELERİMİN BANA AİT BİLGİLERE SAHİP OLMASIYLA VE BU BİLGİLERİ UYGUN ORTAMDA KOPYALAMASIYLA TEKRAR PASCAL OLARAK DÜNYAYA GELDİM!!!.. (Hatta adam Pascal'ın ve kendisinin resimlerini koymuş kitaba ve gerçekten inanılmaz derecede bir benzerlik vardı!)

Bunlar elbette bilimsel kanıtları olamayacağı için ciddiye alınacak fikirler değil... Zaten sanırım fazla bir baskı yapmadan da piyasadan kayboldu gitti... (Belki de bilenleriniz vardır.. yaklaşık 30 yıl önce.. delikanlıydık o zamanlar! Smile

Sonra kafamda yer etmiş bu bilgileri diğer edindiğim bilgilerle harmanlayarak şöyle bir sonuca ulaştım zamanla...

Cenneti, Cehennemi kendi yaşadığımız mekanın dışında ve özellikle gökte ya da göklerde değil, örneğin bir yaprağın içinde bile yaşayabiliriz!...

Zaten büyüklük ve küçüklük izafi kavramlar... Ben kendi zerrelerime (bilinçli ya da bilinçsiz) evren, evren olarak bildiğim sisteme de zerre sayılıyorsam o zaman Pascal'ın şu sorusu oldukça anlamlı değil mi?..

"Ben evrenmiyim yoksa bir zerremiyim?" (bu mealde) Ve arkadaşın o kitabında Pascal'ın bu soruyla ilgili düşünce açılımları ve bu düşüncelerin kendisini çıldırtacak kadar zorladığı ve acı verdiği yazıyordu... (Kitabın yazarı Pascal'ın anlaşılmakta zorlanılan sözlerinin bu tez doğrultusunda kolaylıkla açıklanabileceğini söylüyordu)

Haluk Nurbaki Atom çekirdeğinde muazzam renklerin ve seslerin var olduğunu, bunların kayda geçirildiğini ve bu seslerin birbirleriyle uyumlu armonik sesler olduğunu ve hatta toprağa bastığımızda milyarlarca senfoni orkestrasının ve bilmediğimiz renklerin, kısaca Yaratıcının sonsuz ilahi sanatının örneklerinin üstüne bastığımızı söylüyordu...

Yani o boyutta da cennetin varlığından söz edilebilir.. Söylemek istediğim bu...

Zaten Cennet acı değil haz duymanın mekanı değil mi?.. Bu hazzı Yaratıcı kuluna dilediği ortamda yaşatabilir...

Örneğin şu an sahip olduğumuz bilinci sadece renklerin hazzına duyarlı bir bedenle tekrar yaratır ve bir atom çekirdeğinin içinde onu sonsuza kadar bu hazla ve mutluluk içinde yaşatabilir!...

Yani demek istediğim illede GÖK olması gerekmiyor!... Cennet zerrelerde de yaşanabilir!...

O bilinç o zerrenin içinde sonsuz bir haz ve mutlulukla yaşarken, onun evreni belkide kötü bir insanın bedeni olabilir. Ama bu o insanı (kendine göre evreni) bilmez ve o kişi ölse bile toprakta, ağaçta, otta, çiçekte haz ve mutluluğunu sürdürebilir!...

Çok uçuk fikirler biliyorum ama ben Yaratıcının bunları kolaylıkla yapabilecek kudrette olduğuna inanıyorum...

Belki de öyledir yaşam dediğimiz şey!.. Kimbilir...

Saygılar... Smile

Re: Ynt: 7 GÖK=7 EVREN. (GALAKSİMİZ, CENNET VE CEHENNEM BU 7 EVRENİN ÜÇÜNÜ OLUŞTURUR?) [message #55287 is a reply to message #55252 ] Wed, 10 February 2010 14:52 Go to previous messageGo to next message
  The Elite
Dependent
suevari wrote on Tue, 09 February 2010 02:38

hadid-21'de :"genişliği gökler ve yer kadar olan bir cennet"ten söz edilir.

bu ayeti senin resimde gösterdiğin şekilde değerlendirdiğimizde bir bakıma çok komik bir büyüklük hesabı ortaya çıkıyor.

lennn, yer ile gökü toplasan ne toplamasan ne, diyor insan kendi kendine. gökün içinde yerin ne değeri var ki?!

diyesi geliyor insanın.

ancak ayetin anlatmak istediğine eski insanları da hesaba katarak bakarsak ortada bir sorunun olmadığı görülür. nitekim, duyularımız üzerinde dünyanın büyüklüğü evrenin büyüklüğünden hiç de geri kalmaz. imdi, biz bu insanı gerçeği bir kenara bırakıp, bir teleskoptan çekilmiş galaksi resminin içinde dünyanın mimmacık yerine yoğunlaşırsak biraz ayıp olur.

Bence ayette bir mantıksızlık yok, "yer" cennetin karasal buyukluğunu, gök ise evrensel buyukluğunu tarif eder. yani cenneti bir gezegen olarak dusunursek buyukluğu dunya kadar bir yer, bulunduğu uzay boşluğu ise evren kadar. görüldüğü gibi hiçbir mantıksızlık yok

Re: Ynt: 7 GÖK=7 EVREN. (GALAKSİMİZ, CENNET VE CEHENNEM BU 7 EVRENİN ÜÇÜNÜ OLUŞTURUR?) [message #55289 is a reply to message #55287 ] Wed, 10 February 2010 16:01 Go to previous messageGo to next message
  dabbe  is currently offline dabbe
Registered: March 2004
Dependent
Kuranin genelinden hareketle takip edecek olursak 7 ve 8 es güdümlü hareket etmektedir. gözlemleyebildigim kadariyla 7 pekte ic acici bir sona varmamakla birlikte 8 cok daha asortik bir sonla sonlanmaktadir. cehennem 7 ile karsilik bulurken cennet 8 ile ifade edilmektedir. 2 cennetin (and ve firdevs) ardinda 2 cennet onlarinda ardinda 2 cennet ve onlarinda ardinda 2 cennet denmektedir. düz mantik takip edecek olursak olay 8 de bütünlesmektedir. her birinin ardinda 2 cennet dersek olay uzar.

sizin üzerinizde 7 yol yarattik yada sizi 7 evreden gecirerek bir sekle soktuk.

dolayisiyla ciftlerden 7 yi size gösterdik.

nasil 19 u zebaniler olarak kabul etmeyip bir rakam olarak aliyorsak 8 icinde prantez icinde evren diyemeyiz . ordaki 8 basbayagi 8 dir.

evlere senlik secde olayinada deginmeden gecmeyelim. (suevarinin cani sag olsun Wink )

nahl (ari) suresi 16 suredir. arinin koromozon sayisida 16 dir. bu durumu görünce gelde secde etme. Ama karinca suresi, inek suresi, örümcek suresi devreye girince secde pek tabiki askiya alinir.

acele etmemek lazim. acele ise seytan karisir.

Smile

"Insanlarin bizim ayetlerimize kesin bir bilgiyle inanmadiklarini onlara söyler" Neml 82
Re: 7 GÖK=7 EVREN. (GALAKSİMİZ, CENNET VE CEHENNEM BU 7 EVRENİN ÜÇÜNÜ OLUŞTURUR?) [message #55296 is a reply to message #55200 ] Wed, 10 February 2010 22:26 Go to previous messageGo to next message
  serbest radikal  is currently offline serbest radikal
Reader
hala bir şey ısrarla atlanılıyor:

http://19.org/forum/index.php/m/55132/1434/#msg_55132

kuran'ın indiği çevrede yaşayan insanlar bu 7 göğün ne olduğunu gayet iyi biliyorlardı...

bu ayetleri napacaz?
Re: 7 GÖK=7 EVREN. (GALAKSİMİZ, CENNET VE CEHENNEM BU 7 EVRENİN ÜÇÜNÜ OLUŞTURUR?) [message #55359 is a reply to message #55296 ] Sat, 13 February 2010 00:01 Go to previous messageGo to next message
  The Elite
Dependent
Size katılmıyorum,

sizin iddianıza göre 7 gök;

"1- ay

2-merkür

3-venüs

4-güneş

5-mars

6-jupiter

7-satürn ve üstü, yıldızların bulunduğu "en yakın" gök"" şeklinde

Nereden tutsanız tutarsız bir iddia. 7 göğü tutturma çabaları

1-O dönemde bilinen gezegen sayısı beşti. Güneş, ay ve yıldızları da eklerseniz sayı sekiz olur. Yediyi tutturmak için spekulasyon yapıkılıp saturn ile yıldızlar aynı kattadır deniyor.
2-Aristotales'in "göğün yedi katı vardır" şeklinde bir iddiası var mıdır? Tarihsel kaynak gösterebilir misiniz?
3-Aristotales modeli Kur'an ile çelişir. Örneğin; Aristotales'e göre evren hep vardı ve var olacaktır. Kur'an ise evrenin yaratıldığını söyler ve bir gün yok olacaktır.
4-En yakın göğü en uzak gök yapmak tamamen zorlamadır.
Kur'an en yakın gökte kandiller (yıldızlar) ve kevakib (gezegenler) olduğunu söyler. Başka bir ayette ise Güneş'i kandil olarak nitelendirir. Yani Kur'an Yıldızlar, gezegenler ve Güneş'in bize an yakın gökte yani 1. gökte olduğunu söyler.

37:6 Biz en aşağıdaki göğü gezegenler ile süsleyip

41:12 Böylece onları iki günde yedi gök olarak tamamladı ve her göğe özel yasaları bildirdi. Ve biz en aşağıdaki göğü ise lambalarla ve koruma sistemiyle donattık. Bu, Üstün ve her şeyi Bilen'in planıdır.

71:16 Ayı bunların içinde bir ışık, güneşi de bir lamba yaptı.

Re: 7 GÖK=7 EVREN. (GALAKSİMİZ, CENNET VE CEHENNEM BU 7 EVRENİN ÜÇÜNÜ OLUŞTURUR?) [message #55368 is a reply to message #55200 ] Sat, 13 February 2010 14:49 Go to previous messageGo to next message
  serbest radikal  is currently offline serbest radikal
Reader
bu sıraladıkların, kuran'ın indiği ortamdaki insanların yedi göğü bildiklerini gösteren ayetleri açıklamıyor. dahası:

1- gezegen sayısı 5 idi. güneş + ay + 5 gezegen = 7 yörünge.

açıkladığım gibi göklerin başlangıçlarını yörüngeler belirliyor. üzerinizde 7 yol var diyor. yıldızlar da satürnün ötesinde kaldıklarından 7. gökte olmuş oluyorlar.

2- evet aslında bu 7 küreli veya çemberli gök modeli ilk olarak Euodxus'a ait. ama asıl savunusunu aristo yaptığı için olsa gerek aristo modeli olarak biliniyor ya da ben öyle öğrendim. bunun bir önemi yok, önemli olan 7 katlı göğün yunan felsefesinde var olması.

http://derman.science.ankara.edu.tr/kitap/18.html

3-aristo'nun felsefesinde değil miydi "ilk neden". ayrıca hristiyanlık teolojisinde de hakim görüş sanırsam aristotalesçilik ve onlar da evrenin yaratıldığını düşünüyorlar... ama ne diyorum bakın ben: bunların bir önemi yok. aristoya iman etmemiz lazım demiyorum ki. kuran o zamanki insanların zaten görüp durdukları, sınırlarını 7 gök cismiyle çizdikleri 7 göğe inanıyorlardı. kuran da argümanlarını bu temel inanç üzerine kuruyor. diyor ki; her şeyi kontrol eden en dıştaki kürenin yani arşın rabbi olan allah'tır. bu yer ve gökler onundur. o halde mülkiyet ve egemenlik iddiasına kalkışmayın. malı ve özgürlüğü aranızda ihtiyaca göre paylaşın...

4-sana göre en yakın allah'a göre en uzak. kuran allah'ın nerede olduğuyla ilgilenmiyor. hani sen felsefe yapabilirsin ve diyebilirsin ki mekan nesneleri içinde algıladığımız zihinsel bir kategoridir. allah ise algılayabildiğimiz bir nesne değildir falan fıstık... ama kuran'ın derdi hiç bunlar değil. kuran'a ilk iman edenler kölelerdi ve onlar mesajı gayet iyi anladılar. onların böyle felsefe yaptıklarını hiç sanmıyorum. ve hatta kuran'a bakınca allah'ın 7 göğün ardında olduğunu söylediğini de bir sürü ayetle destekleyebilirim. çünkü kuran, insanlarca yanlış anlaşılır falan gibi endişelere kapılmadan, bu anlama gelecek bir çok ayete sahip. allah her şey üzerindeki tek kontrol sahibi, tek sahip ve tek din vazedicisi, bütün güzel niteliklere sahip bir tek tanrıya inanmamızı istiyor sadece, hepsi bu. bunun amacı da bütün varlığı bir bütün olarak görmek. tüm insanlar eşittir çünkü hepsinin yaratıcısı aynıdır. hiçbiri bir diğerine feda edilemez... mesaj bu.

diğer verdiğiniz ayetler de bu bakışla çelişmiyor.

[Updated on: Sat, 13 February 2010 14:53]

Ynt: Re: Ynt: 7 GÖK=7 EVREN. (GALAKSİMİZ, CENNET VE CEHENNEM BU 7 EVRENİN ÜÇÜNÜ OLUŞTURUR?) [message #55382 is a reply to message #55289 ] Sun, 14 February 2010 08:09 Go to previous messageGo to next message
  suevari  is currently offline suevari
Registered: February 2006
Thinker
[quote title = dabbe kullanıcısı, Cum, 10 Şubat 2010 16:01 tarihinde yazmıştı:] Kuranin genelinden hareketle takip edecek olursak 7 Güdümlü hareket etmektedir 8 es ve. 7 kadariyla ic açıcı bir sona varmamakla birlikte 8 çok daha asortik bir sonla sonlanmaktadir pekte gözlemleyebildigim. Cehennem 7 karşılık bulurken ile cennet 8 ile ifade edilmektedir. 2 cennetin (ve ve firdevs) ardında 2 cennet onlarinda ardında 2 CENNET VE onlarinda ardında 2 cennet denmektedir. Düz Mantık takip edecek olursak olay 8 de bütünlesmektedir. her birinin ardında 2 cennet dersek olay uzar.

sizin üzerinizde 7 yol yarattik yada sizi 7 evreden gecirerek bir şekle soktuk.

dolayısıyla 7 yi boyutu gösterdik ciftlerden.

19 u zebaniler olarak kabul etmeyip bir rakam olarak aliyorsak 8 icinde prantez icinde Evren nasil diyemeyiz. ordaki 8 basbayagi 8 dir.

evlere senlik secde olayinada deginmeden gecmeyelim. (suevarinin cani sağ olsun;))

Nahl (ARI) 16 süredir suresi. arinin koromozon sayisida 16 dir. bu durumu görünce gelde secde etme. Ama karinca süresi, inek suresi, örümcek suresi devreye girince secde pek tabiki askiya alinir.

acele etmemek lazim. acele ise seytan karışır.

Smile [/ quote]

secdeyle ilgili kaygılı duruşunda haklısın. kurandaki bu tip mucize arayışlarını her kavram için uygulayamıyoruz. uygulanabilirlik oranı bilimsel bilgiyle karşılaştırdığımızda çok basit kalıyor.

ama bir kitap için bu kadarı bile anormal değil mi? zaten kuranın iddiası insanın gözüne bu ayetleri sokmak değildir. ısrarla görmek istemeyene "ben sana gösterrrim" demiyor, bilakis, tereddütte olanların kalbini yatıştırırız diyor. yani bunlar terazideki büyük ağırlıklar değil. her iki tarafın insan gönlünde cedelleştiği bir anda bu tür çıkarımlar- tespitler ibreyi Kurandan yana çevirir biraz.

çocuk=bilinçsiz filozof...............................filozof=bilinçli çocuk

rahat bırakın çocuklarımı
Re: Ynt: Re: Ynt: 7 GÖK=7 EVREN. (GALAKSİMİZ, CENNET VE CEHENNEM BU 7 EVRENİN ÜÇÜNÜ OLUŞTURUR?) [message #55413 is a reply to message #55382 ] Mon, 15 February 2010 16:06 Go to previous messageGo to next message
  dabbe  is currently offline dabbe
Registered: March 2004
Dependent
Otomobil kullaniyorsun bir anlik dalginliga düsüyorsun ve sonuc kaza bilmem kac yarali bilmem kac ölü. Bir anlik dalginligin faturasi telafi edilemiyecek derecede yüksek cikabiliyor.

Eger olayin mantalitesinden haberdar degilsen pek tabiki figuranlarin pariltilari göze hos gelebilir.

Cinsel doyuma ulasmamis yada gecmisinde yasadigi bir takim kötü hatiralardan dolayi sorunlu bir psikolojiye mitil atmis bir bunagin cocuk parkinda sübyanlara sulanirken tavlama araci olarak bir elma sekerini kullanmasi gibi.

Elma sekerinin sucu günahi yok! ama niyet felaket.

Kisaca isin özü sudur :

Bu gibi pariltili objelerle kurana gelecek kisi hic gelmesin ondan daha iyi

Yüz tane aptal tarftarim olacagina bir tane aklilli düsmanim olsun babinda.

Not : Konuyu sabote ediyorsunuz demesinler diyede kisa bir dipnotu düselim.

7 gök yaratan her bir gökede bir yer yaratmis yani 7 yer. Bundan sonra 7 gök tasfiri yapmak isteyenler beraberinde 7 de yer getirmeliler.

Smile

"Insanlarin bizim ayetlerimize kesin bir bilgiyle inanmadiklarini onlara söyler" Neml 82
Ynt: Re: Ynt: 7 GÖK=7 EVREN. (GALAKSİMİZ, CENNET VE CEHENNEM BU 7 EVRENİN ÜÇÜNÜ OLUŞTURUR?) [message #55475 is a reply to message #55287 ] Wed, 17 February 2010 11:25 Go to previous message
  cmhr  is currently offline cmhr
Registered: June 2002
Writer
selam,

ben cennet ve cehennemın halıhazırda mevcut olduklarını dusunmuyorum. adem ve havvanın burada varolduklarını ve dunyadakı bır bahceye yerlestırıldıklerını dusunursek cennet ve sonrasında cehennemınde bu dunyada kurulacagını fıkırlesebılırız. yerın baska bır yere gogun baska bır goge donusturulecegı ayetı dunyanın saatın vaktı geldıgınde bır donusume ugrayacagı gercegını dusundurur bıze. oyle anlıyorum kı saat evrenın harabıyetı degıl yenıden ınsası ve bınası seklınde donusumunun vaktı olacaktır.bızler yıne bu mevcut dunyaya cennet ve cehennem dıye uyanacagız.

selam
cumhur
Previous Topic:Armagedon ve Türkiye
Next Topic:Eşleriniz ve cariyeleriniz size helaldir!..
Goto Forum:

Current Time: Tue Mar 9 13:08:01 MST 2010
.:: Contact :: Home ::.