Home » Türkçe » Seçme İletiler Arşivi » BU AYETLER SEMBOLİK OLMADIĞINI SÖYLÜYOR OLDUĞUNU DEĞİL
|
| Re: BU AYETLER SEMBOLİK OLMADIĞINI SÖYLÜYOR OLDUĞUNU DEĞİL [message #23440 is a reply to message #23439 ] |
Wed, 25 May 2005 06:03   |
 |
Emre_1974tr Messages: 1472 Registered: June 2004 |
Dependent |
|
|
Bu konuyla ilgili yazdığım eski iletimi tekrar asıyorum:
Kuran ayetlerinde dünya nimetlerinin benzerlerinin, artı, hiç bir kalbin bilmediği ve duymadığı cennete has nimetlerin de bulunduğu vurgulanır.
bu ayetlere bir örnek vermek gerekirse;
"orada nefislerin arzu ettiği ve gözlerin lezzet aldığı her şey var.ve siz orada süresiz kalacaksınız."(zuhruf suresi 71.)
bu ifade şu demek.bu dünyada sizin için yaratılmış nimetlerin hepsi cennette de var.
bu ayet ve diğer ayetlerde belirtilen nimetler,yan gelip yatmayla,seksle,yeme içmeyle sınırlandıramayız.tamam bunlarda çok büyük nimetler ve cennette varlar.ama bunların yanı sıra hareket etmek, sanatla uğraşmak,okumak,bilimsel araştırma ve çalışmalarda bulunmak,spor yapmak,satranç gibi oyunlar oynamak,gezmek ve daha sayısız dünyaya özgün nimetler de bu haz ve nimet kapsamına girer.nefsimizin arzu ettiği her şey cennette olacaktır.
zaten sadece yan gelip yatmak eksik bir nimet olurdu.ayetlerde anlatılan huriler,meyvalar ise birer örnek ,bütünün küçük bir parçasıdırlar(ama kesinlikle bunlarda vardır).asıl liste ise yukardaki ayette verilmiştir.herhalde kuran'da televizyondan satranca kadar sayfalar dolusu bir nimet listesi hazırlanacak değildi.kısaca,orada nefsinin arzu ettiği her şey olacaktır denilmiştir.
bir de bu nimetlerin sembolik olduğunu iddia eden arkadaşlara iki ayet daha göstererek yazımı tamamlamak istiyorum.
-de ki "allah'ın kulları için verdiği süslenecek şeylerle rızık olarak verdiklerinin temiz olanlarını kim yasak edebilir?"yine de ki "bunlar dünyadaki inançlı kişilerindir.ahirette ise yalnız onlarındır".ayetlerimizi anlayanlara bu şekilde açıklamaktayız.(araf süresi 32.ayet)
dikkat edin ayette bu dünya nimetlerinin tümü inançlı kimselerindir,ama cennette ise yalnızca onlarındır deniliyor.yani bu dünya nimetlerinin benzerlerinin ahirette cennet halkına verileceği ,dünya nimetlerinin tümünün orada da olacağı dolaylı da olsa belirtilmekte.
diğer ayet:"inanıp yararlı işler yapanlara,altlarından ırmaklar akan cennetlerin kendilerine ait olduğunu müjdele!onlardaki herhangi bir meyveden rızıklandıkça:bu daha önce de rızıklandığımız şeydir,derler.onlara o dedi
klerine benzer verilmiştir.onlar için orada tertemiz eşler de vardır ve onlar orada ebedi kalacaklardır."2/25
bu ayette de cennet ehli,cennet meyvalarından yeyince, bu yediklerinin dünyadaki meyvalarla aynı, yani benzer olduklarını söylüyorlar.
ayrıca bazı ayetlerde cennet içeceklerinin formülünün hangi bitkilerden oluştuğu dahi söylenmektedir.bütün bu apaçık ayetlere sembolik demek zorlama olacağı gibi,bunları sembolik saymak o ayetleri inkara da yaklaştırır insanı.ha bunlar saçmalıktır olamaz demişsin,ha bu böyle olamaz semboliktir demişsin.
Selam ve sevgiler.
|
|
|
| Elci, Kuran disinda da vahiy aliyor muydu? [message #23441 is a reply to message #23439 ] |
Wed, 25 May 2005 06:46   |
|
Herkese merhabalar...
Ben bu siteye yeni katilan, fakat daha once sitedeki yorumlari vakit buldukca takip eden birisiyim.
Simdi aklima takilan birseyi sizlerle paylasmak istiyorum. Umarim sizlerin yardim ve yorumlariyla bu konuya bir aciklik getirebiliriz.
66 tahrim 3 :Hani peygamber eslerinden birine bir soz soylemisti.Sonra esi bunu yayinca ve Allah onu bundan haberdar kilinca, peygamber sozun bir kismini aciklamis, bir kismindan da vazgecmisti.Peygamber konuyu esine acinca esi;"Bunu sana kim haber verdi?" diye sordu."Herseyi bilen ve herseyden haberdar olan bana bildirdi" diye cevapladi.
Simdi yukaridaki ayette, Allah'in peygambere, esinin yaydigi haberi bildirmesi, onun Kuran disinda da vahiy aldigini gostermiyor mu?
Bu konudaki goruslerinizi bekliyorum.
Tesekkurler...
|
|
|
| Ynt: Elci, Kuran disinda da vahiy aliyor muydu? [message #23443 is a reply to message #23441 ] |
Wed, 25 May 2005 08:44   |
|
| gariban kullanıcısı, Çrş, 25 Mayıs 2005 16:46 tarihinde yazmıştı: | Herkese merhabalar...
Ben bu siteye yeni katilan, fakat daha once sitedeki yorumlari vakit buldukca takip eden birisiyim.
Simdi aklima takilan birseyi sizlerle paylasmak istiyorum. Umarim sizlerin yardim ve yorumlariyla bu konuya bir aciklik getirebiliriz.
66 tahrim 3 :Hani peygamber eslerinden birine bir soz soylemisti.Sonra esi bunu yayinca ve Allah onu bundan haberdar kilinca, peygamber sozun bir kismini aciklamis, bir kismindan da vazgecmisti.Peygamber konuyu esine acinca esi;"Bunu sana kim haber verdi?" diye sordu."Herseyi bilen ve herseyden haberdar olan bana bildirdi" diye cevapladi.
Simdi yukaridaki ayette, Allah'in peygambere, esinin yaydigi haberi bildirmesi, onun Kuran disinda da vahiy aldigini gostermiyor mu?
Tesekkurler...
|
selam
allahın peygambere kuran dışındakı vahyı bızı ilgilendirmez....
çünkü allah bızlere kuranı yolladı..kuran dışı vahylerı değil..
msn adresim: hedeff@hotmail.com
http://hedeff.sitemynet.com/newdesignkuran/
|
|
|
| Dördüncü adam [message #23449 is a reply to message #23439 ] |
Wed, 25 May 2005 11:45   |
|
Emre:
MISAL, örneklerle sembolik anlatim demektir. Nokta. Cehennemin icinde büyüyen ağaç misalini, yani sembolik anlatimini müşrikler anlamadiğı için inkar ettiler.
Sen de onlar gibi anlayacak düzeye sahip değilsin, ama her nedense inandigini iddia ediyorsun.
Bir adam yanındaki üç kişiye, "Oğlum çok atletik; kedi gibi" diyor. Birisi kedinin sembolik bir anlatim olduğunu anliyor. Diğeri onun gerçekten kedi gibi bir hayvanin babası olduğunu iddia ettiğini sanarak onunla dalga geçiyor. Üçüncüsü ise o ifadeleri gerçek kabul ediyor ve onun gerçekten kedi gibi bir hayvanin babasi olduğuna inaniyor.
Sembolik örnekleri sana öğretebilmek için yine sembolik bir örnekle anlatmaya çalıştığım şu: Ben birinci adamım, sense o üçüncü adamsın. Hatta sen dördüncü adamsın. Kedi örneğini üçüncü adam gibi anlamadan kabul eden ama haddini aşıp kedi adına diğerlerine sataşan dördüncü adam!
Selam,
Edip
[Updated on: Thu, 26 May 2005 09:17] Edip Yuksel; J.D.
www.yuksel.org
www.19.org
www.islamicreform.org
19@19.org
|
|
|
| Re: Elci, Kuran disinda da vahiy aliyor muydu? [message #23450 is a reply to message #23441 ] |
Wed, 25 May 2005 11:47   |
|
Hoşgeldin gariban:
Allah o KİŞİSEL vahyi başkalarıyla paylaştığı için Ayşe'yi azarlıyor mu azarlamıyor mu? Başkalarıyla paylaştığı için paylaşanın Allah tarafından azarlandığı kişisel bir vahyin dinimiz için gerekli olduğunu iddia edenlerin dini o Allah'in dini olamaz.
Selam,
Edip
Edip Yuksel; J.D.
www.yuksel.org
www.19.org
www.islamicreform.org
19@19.org
|
|
|
| Re: Dördüncü adam [message #23459 is a reply to message #23449 ] |
Wed, 25 May 2005 23:07   |
 |
The Elite Messages: 932 Registered: July 2002 Location: Istanbul |
Dependent |
|
|
Selam,
Emre'de muhakeme gucu yok diye elestirmistim. Ornegin 2:25
ayetini alintilamis ama senin bu ayeti neden farkli cevirdigin uzerinde hic dusunmeden alinti yapmis.
Emre'nin burada yapmasi gereken 2:25 ayetindeki "قبل وأتوا به متشبها" "muteshabih" ile kelimesi ile 3:7 ayetini
karsilastirmakti.
Ben sunu iddia ediyorum:
1) Cennet ve cehennem kavramlari mecazidir. Zaten "Misal" denilmesi bile yeterli. Onlarin mecazi olmasi
cehenemdekilerin aci cekmeyecegi anlamina gelmez.
2) Rahman ve Rahim olan Allah gercekte kimseyi cehenneme atmaz.
Onlar kendi kendilerini zulmediyorlar. Bilinclerini yeterince gelistiremedikleri ve olumsuz dusundukleri icin bilincleri onlari (olumsuz yonde) kendi gercekliklerine hapseder ve aci ceklerler. Ornegin; sucsuz birini olduren biri olum otesinde tum perdeler kalkacagi icin cok durust olacak. Olen kisinin oldugu andaki acisini, akrabalarinin cektigi aciyi ve yansimalarini
aynen hata daha fazlasi ile yasayacak. Bu dunyada Allah bize acilari unutmak gibi buyuk bir nimet bahsetmis. Obur dunyada buda olmayacagi icin kisinin duyacagi aci, vicdan azabi, pismanlik surekli ve cok buyuk olacak. Obur dunyada imgeledigimiz/dusundugumuz herseye aninda ulasacagiz.Bu dunyada kotuluk isleyenler, tipki ileri derecedeki depresyon geciren biri gibi olumlu dusenemeyecigi icin imgeledigi/dusundugu seyler
kotu olacak. Cennetlikler ile konusabilecek kadar icice olmalarina ragmen, cennetlikler imgeledikleri guzel dusunceler nedeni ile cennette (benzetme yaparsak; dunyada esi olamayan guzel bir doga, guzel evler, guzel esler, guzel gorunumler, guzel giysiler vs..) yasamalarina ragmen, cehennemlikler imgeledikleri kotu dusunceler nedeni ile kotu ve korkunc bir ortamda yasayacaklar.
Emre gibi evrenin tum sirlarina erismis gibi kesin konusmuyorum.
Tabiki gercegi Allah bilir. Bu sadece bir yorum.
Selam
[Updated on: Wed, 25 May 2005 23:10] "Karanlığa söyleneceğine kalk bir mum yak"
|
|
|
| Ynt: Re: Dördüncü adam [message #23460 is a reply to message #23459 ] |
Thu, 26 May 2005 03:59   |
|
Selam,
| Aktarım: | Bu dunyada Allah bize acilari unutmak gibi buyuk bir nimet bahsetmis. Obur dunyada buda olmayacagi icin
|
bu cümlene takıldım. öbür dünya da unutmak olmayacağını hangi ayete dayanarak iddia ediyorsun. benim hatırladığım cennete açlık,güneşte yanmak, üşümek, gögüslerde kin vb şeyler yok. ayrıca Allah ahirette insanlara dünyada ne kadar kaldınız diye sorduğunda insanların cevabı bir gün veya bir günü bir kısmı kadar diye cevap vermeleri onların öbür dünyada önemsiz ve gelip geçici dünya hayatını ayrıntılarıyla hatırlayamadıklarını ifade etmezmi?
| Aktarım: | kisinin duyacagi aci, vicdan azabi, pismanlik surekli ve cok buyuk olacak.
|
takıldık bir kere devam edelim.
onların derileri kavruldukça başka derilerle değiştiririz ve vb ayetler ne ifade ediyor senin için. yorum yapmadan kurandan delille lütfen?
| Aktarım: | Cennetlikler ile konusabilecek kadar icice olmalarina ragmen, cennetlikler imgeledikleri guzel dusunceler nedeni ile cennette (benzetme yaparsak; dunyada esi olamayan guzel bir doga, guzel evler, guzel esler, guzel gorunumler, guzel giysiler vs..)
|
ama emrenin verdiği " rızıklar benzer olarak verilmiştir" ayeti vardı. ve bu güzel evler, eşler de bir holagram diyemi düşünülüyor
syg
|
|
| | | |
| cennet ve cehennem [message #23468 is a reply to message #23463 ] |
Thu, 26 May 2005 09:49   |
|
selam,
cennet ve cehennemle ilgili tüm anlatımların "MÜTEŞABİH" yani mecaz anlamlı benzer anlamlı olduklarında şüphe yok çünkü bunu allah aliimran 7 de açıkca söylemektedir
bazılarına göre muhkem(kesin anlamlı) ayetler 200 yada 250 civarındadır.. geriye kalanlar ise tamamen müteşabih yani mecaz anlamlıdır..bu kesin bunda şüpheye düşülmemeli bence..
müteşabih:birbirine benzeyen , sonucu tam olarak bilinmeyen,sembolik.
bu duruma göre cennet ve cehennemle ilgili tüm söylemler semboliktir..
bence cennet ve cehennem hallerdir..iyi yada kötü durumda olma hali..
cennet ve cehennem sonsuz olduğuna göre mekan olup olmadığıda tartışmaya açıktır..çünkü sonsuzluk nasıl mekan olabiir..
ama madem cennet ve cehennem hal dir hallerdir o halde bu hal veya hallerin yaşanması için mekan gerekmezmi..elbetteki mekanda vardır o halde..
ama biz üç boyutlu bu dünyada bu mekanların nasıl olduklarını bilemeyiz..bu mümükün değil..çünkü sembolik (müteşabih)
bu durumda cennet ve cehenemin insanların algısında yani şuurunda veya vicdanında oluşması gerekir..
cehennem ayrıca sadist tanrının insanları kızarttığı bir yer değildir bence..cehennem bir tekamul yeri olgunlaşma ve eğitim yeridir..bu dünyada bu olgunluğu yakalayamamış başaramamış insanlar cehennemde ağır şartlarda bu başarıya ulaşacaklar..tabi bu ceza ve cefa olmadığı anlamına gelmez..elbetteki allah olduğunu söylüyor..
ve sonsuza kadar cehennemde kalmakta, insanların buradaki olgunlaşmayı,buradaki ulaşılması gereken belirli bir seviyeyi sonsuza kadar yakalayamamaları ,başaramamaları anlamına gelir..
cennet ve cehennem haller olduğuna göre bu dünyada da vardır..bu dünyadada insanlar cenneti ve cehennemi yaşarlar..hepimiz yaşarız..
allahın koyduğu kanunlara uymayanlar..yani fizik kanunlarına daha doğrusu her hangi bir varlığı oluşturan (fizyolojik..bitgisel..psikolojik vs vs) kanunlara uymayanlar bu dünyada cehenneme giderler yani cehennemi yaşarlar..
cennet ve cehennem bu dünyadan bağımsız değil bu dünyanın devamıdır bence..fakat farkı öte dünyada töleransın ve fırsatların olmayışıdır..yani cehennemliğin cennetlik bir ruh hali yaşaması bu dünyada olduğu gibi..yada cennetliğin cennehmlik bir ruh hali yaşaması her hangi bir sebepten..öte dünyada olmayacaktır..
ayrıca yaşadığımız evrende böyledir..yani muhkem ve müteşabihlerden oluşur..kuran bu evrenin küçük bir modelidir zaten..
aliimran 7
7. Kitabı sana O indirdi. Onun bazı ayetleri muhkemdir (ki) onlar Kitabın anasıdır. Diğerleri de müteşabih(birbirine benzeyen, sonucu tam bilinmeyen)dir. Kalblerinde eğrilik olanlar, fitne çıkarmak, uyardığı sonuca uğra(yıp belalarını bul)mak için onunmüteşabih ayetlerinin ardına düşerler. Oysa onun te'vili(uyardığı sonucun ne zaman gerçekleşeceği)ni Allah'tan başka kimse bilmez. İlimde ileri gidenler: "Ona inandık, hepsi Rabbimiz katındandır" derler. Sağduyu sahiplerinden başkası düşünüp öğüt almaz.
selam.
|
|
|
| Ne yani simdi hadisi kutsiler palavra degilde [message #23470 is a reply to message #23450 ] |
Thu, 26 May 2005 11:22   |
|
gercekmiymis..
desenize aslinda 3 kitap varmis..
1)kuran
2)hadisi kutsiler kitabi..bu taklitciler icin incil gibi bir sey..
ve kuranin yaninda mutlak zaruri.
3)vahiy biremi ikiyemi ait diye verilen komut vahiyler..basit desifreleme veya vahiy kullanma klavuz kitabi,..
ilginc valla bir yasima daha girdim.. su an 15 yasindayim...
simdi gözlerimizi kapayip hz muhammedin vahiy alisini düsünelim..
vahiy geliyor..kling..
resul dinliyor..zzzz hmmmmmmmm
resul düsünüyor ........
resulun kafasi karisik bu gün hz ayse cok stress yapmis...
resul bu vahiy özel mi tüzelmi diye düsünürken,,devreye vahiy üc giriyor ve talimat yerine ulasiyor.. özelmis..
arkadasin bahsettigi ayette galiba hz muhammed sas ücüncü kitabin talimatini atladi..
bu ayetin baska bir aciklamasi yokmu..
bu kutsi hadisler aciklamasi hosuma gitmedi..
kafalari calitirin dring dring..
]
|
|
| |
| "Kitap Tasiyan Esekler" [message #23474 is a reply to message #23462 ] |
Thu, 26 May 2005 13:24   |
 |
Dependent |
|
|
Selam,
Yaziya kisa bir hikaye ile baslamak istiyorum.
Ulkenin birinde bir kral varmis. Bu kral isledikleri suclardan dolayi
hapishanede yatan tutuklulara iskencenin her turlusunu yapiyormus.
Yemek olarak sadece bir agacin yapragini, icecek olarak ise camurlu su
veriyormus. Ayni zamanda adamlarina tutuklularin derilerini kaynar su ve
ates ile haslamalrini istemis.
Bu hikayeyi okuyan her akli basinda okuyucu bu kralin cok zalim bir kral olduguna
ve suclulara zulm ettigine karar verir.
Peki merhamet ve sevginin kaynagi Allah’a iman ettiklerini iddia eden bazi zevatlar
neden Allah’a “zalim kral” muamelesi yapiyorlar.
Tanrisal vahyin su bolumunu okuyun?
“Allah insanlara hiç zulmetmez, onlar kendi kendilerine zulmediyorlar” (10:44, 13:76)
Cennet ve cehennem kavramlarin sembolik olmadigini iddia edenlerin dustukleri
ikinci hata sudur: Gecmis donem musrikleri cehenemde biten agaci alaya alip “ ates olan yerde agac olmaz dediler.” Eger gercekten bu tanimlamanin bir misal oldugunu kabul etmez,
anlamlari birebir alirsak, yani atesi dünayada ki ates gibi, agaci ise dunaymizdaki agac gibi
algilarsak ates olan yerde agac olmaz. Bu durumda ya agacin yada atesin mecaz olmasi gerekir. Bu da cehennem tanimlamasinin mecaz oldugunun apacik delilidir.
Kur’an’in verdigi misallerin (arapca orjinali ile mesel) sembolik olmadigini iddia
etmek dupeduz sacmaliktir. Lutfen ornekleri inceleyin.
“Kendilerine Tevrat verilipte onu taşıyamaynlarin MISALI (MESEL), kitap taşıyan eşeğin
durumuna benzer...” (62:5) Buradaki meselin sembolik olmadigini iddia edersek,
bu durumda bazi Yahudilerin hakikaten kitap taşıyan eşekler oldugunu iddia etmis oluruz.
Basak bir ornek: “Allah disinda veliler edinenin MISALİ (MESEL), bir ev edinen disi ormumcege benzer ...” (29:44) Buradaki misalin sembolik degil gercek oldugunu iddia edersek etrafimizda cok sayida takunyali, sakalli, evi olan disi orumcek ile karsilasirdik.
Benzer ornekler icin lutfen 18:45, 14:18, 14:26, 7:176, 2:261 ayetlerini inceleyiniz.
Yukaridaki misalleri (mesel) nasil sembolik olarak algiliyorsak ve aksini iddia eden sacamala diyebiliyprsak; cennet ile ilgili misalleride sembolik olarak algilabilir ve aksini iddia edenlere
sacmalama diyebiliriz rahatlikla. Lutfen okuyun:
“İnananlar icin verilen cennetin MISALİ (MESEL) sudur: Altından ırmaklar akar, yemisi de sureklidir, golgesi de. Bu erdemlilerin sonudur. Kafirlerin sonu ise atestir. “(13:35)
“Erdemlilerer verilen cennetin MISALİ (MESEL) sudur: icinde ari sudan irmaklar, tadi bozulmayan sutten irmaklar, icenlere lezzet veren sarhos edici maddelerden olusan irmaklar, ve suzme baldan irmaklar. Onlar icin orada herturlu urun ve Rablerinden bir bagislama vardir. Bunlarin durumu, ateste surekli kalan ve bagirsaklarini yirtan kaynar bir sudan icirilen kimselerin durumu gibi olur mu?” (47:15)
Son olarak Emre’nin sik basvudurgu ve ahlaki olmayan bir davranisi elestirmek istiyorum.
Emre, bana ait olmayan cümleleri ben soylemisim gibi lutfen tirnak icine alma.
Selamlar
[Updated on: Thu, 26 May 2005 13:25] "Karanlığa söyleneceğine kalk bir mum yak"
|
|
|
| Re: Elci, Kuran disinda da vahiy aliyor muydu? [message #23476 is a reply to message #23441 ] |
Thu, 26 May 2005 15:51   |
 |
Kutsal Ruh Messages: 1490 Registered: February 2003 |
Dependent |
|
|
Alıyordu.
Ayı ikiye böldü ve peygamber olduğunu kanıtladı ya.
Ayı ikiye bölen başka peygamber var mı Evrende?
Sırf bu hadis bile peygambere inanmam için yeterli oldu.?
Yüce Kuran: Way o nemaz kılanların haline, ki nemazlarından gaflet içindedirler; haybeye nemaz kılarlar, salatsızdırlar, Riyakardırlar ve gösteriş yaparlar. İşte bunlar dini yalanlarlar; Kuran dinini inkar ederler.(Ref.Bkz:Yüce Kuran, Maun Suresi)
|
|
|
| Ynt: "Kitap Tasiyan Esekler" aklini kiraya veren ..........." [message #23477 is a reply to message #23474 ] |
Thu, 26 May 2005 16:22   |
|
"cennet ve cehennem kavramlarin sembolik olmadigini iddia edenlerin dustukleri
ikinci hata sudur: Gecmis donem musrikleri cehenemde biten agaci alaya alip “ ates olan yerde agac olmaz dediler.” Eger gercekten bu tanimlamanin bir misal oldugunu kabul etmez,
anlamlari birebir alirsak, yani atesi dünayada ki ates gibi, agaci ise dunaymizdaki agac gibi
algilarsak ates olan yerde agac olmaz. Bu durumda ya agacin yada atesin mecaz olmasi gerekir. Bu da cehennem tanimlamasinin mecaz oldugunun apacik delilidir."
iblisin isyanina sebeb olan sey kiyastir .iblis bir biri ile alaksi olmayan iki varligi mukayese etti ve kafirlerden oldu .iblis burda kendinin bilemeyecegi bir sey olma ihtimalini dusunmeyerek .kendi ciliz aklina guvenerek kiyas yapti tibki musrikler gibi. musriklerde olay olrak farkli mantik olarak ayni kiyasi yapti . dunya daki sunnetullahla ahiretteki sunnetullahi bir tutarak" atesin oldugu yerde agac olamz"diyerek. bir biriyle alaksi olmayan iki farkli dunyayi kiyas ederek. inkar ettiler .oysa bilmedikleri bir yon olabirdi!
sizde ayni kiyasi yaparak ahiret ile dunyayi bir tutarak bir nevi iblis ve musrikler gibi inkar ediyorsunuz.atesi dunyadaki ates gibi agaci dunyadaki agac gibi .demissiniz ardindan ates olan yerde agac olmaz deyip dunyadaki olay ile ahiretteki olayi bir tutup cehennemi inkar etmissiniz.sizde bilemeyceginiz bir sey olma ihtimalini goz ardi etmissiniz. Allah bu dunyada ateste agaci var etmez ahirette cehennemde var eder bunu sizin akliniz almiyormu? her seyin yaraticisi olduguna inandiginiz (veya ben oyle zannediyorum).Allah. sizce cehennemde atesin icindeki o agaci var edemzmi .allhin varligina inan bir insan icin bunu soylemsi okadar zor degil.zira allahin varligina inanmak ateste agacin olmasina inanmaktan daha zor .bu kiyasi hangi kiraladiginiz mantikla yaptiniz .veya aklinizi kime kiraya verdiniz. iblisi kiyasa goturen sebeb kendini ademden buyuk gormesi yani kibirli olmasi idi .sizi.kiyasa goturen seyde kiraya verdiginiz aklinizmi?
[Updated on: Thu, 26 May 2005 16:36] "la ilahe illallah muhammedurresulullah"
www.musluman.biz
|
|
|
| gaybin anahtari kimde? [message #23478 is a reply to message #23477 ] |
Thu, 26 May 2005 20:01   |
|
gorenle gormeyen
bilenle bilmeyen bir olmuyor
ahirette
cennetde cehennemde gaybidir
gaybe iman ise inananlarin halidir
gaybi meseller ise mutesabih olmak mecburiyetindedir
yani
sembolik ve benzetme misaller ile anlatim
emre nin kesin mis gibi bildiklerini
bilmenin yolu
ya allah olmaktan gecer
yada ahirete ermekten ve olmekten gecer
cenneti cehennemi gercek manada ne oldugunu allah tan baskasi bilemez
insanlara dusen ahirete inanip
bize kitabinda bildirdigi kadariyla bunlara (cennet ve cehennem) iman etmektir
emre dostumuz
gayb ile mutesabihi az daha dusunse iyi eder
zira
kuranda anlatilan
anlamlari birebir alirsak
cehennemi zaten kimse istemezde
cenneti de pek araplar disinda isteyenin olacagini sanmiyorum
emre nin hosuna gidebilir
dogan icin sikici ve hicde hos bi yer degil
son olarak;
006.059 Gaybın anahtarları O'nun katındadır, onları O'ndan başkası bilmez, karada ve denizde olanları O bilir ve bir yaprak düşmez ki, onu O bilmesin; ne toprağın karanlıklarında bir tane, ne de kuru ve yaş hiçbir şey yoktur ki, o herşeyi açıklayan Kitap'ta bulunmasın.
sevgi ve selam ile
|
|
|
| alemler.. bi alemler [message #23479 is a reply to message #23478 ] |
Thu, 26 May 2005 20:44   |
|
yokluk aleminide
varlik aleminide
gorulmeyeni de goruleni de bilen allahtir
bizler
sahit oldugumuz
bas gozumuzle gordugumuz
icinde yasadigimiz bu var olan alemi bile tam anlamamisken
cok zaman
dogru bildiklerimiz yanlis
yanlis bildiklerimiz dogru iken
gercekleri bir allah bilir iken
emre'ninkiside fazla oluyo
yani
gormedigimiz bi alemi kesin tarifi ve tasviri
kuran dan da olsa gaybidir
ve
gaybe iman edilir
bilinmez
iman meselesidir
tekrar olcak
ama
bu is ne akilla
nede akilsiz olmayacagini
sadece aklina guvenenin de yanilacagini belirtmistim
iman isidir
bilinene iman olmaz
bilinmeyene hic olmaz
:) :)
tekrar sevgiler
|
|
|
| ayet cimbizlamaca.. :) [message #23480 is a reply to message #23479 ] |
Thu, 26 May 2005 21:38   |
|
2/3. Onlar, gaybe inanirlar, namazi kilarlar, kendilerine verdigimiz riziktan yerli yerince sarfederler.
2/4. Onlar, sana indirilen Kitab'a da, senden once indirilenlere de inanirlar; ahirete de yalniz onlar kesinlikle inanirlar.
6/50. De ki: "Size Allah'in hazineleri elimdedir, demiyorum; gaybi da bilmiyorum; size, ben melegim demiyorum, ben ancak bana vahyolunana uyuyorum." De ki: "Gorenle gormeyen bir midir? Dusunmuyor musunuz?"
11/123. Goklerin ve yerin gaybi Allah'a aittir. Butun isler O'na dondurulur. Oyleyse O'na kulluk et, O'na guven. Rabbin, yaptiklarinizdan habersiz degildir.
19/60-1. Ancak tevbe eden, inanip yararli is yapanlar bunun disindadir. Bunlar hicbir haksizliga ugratilmadan, Rahman'in kullarina gaybde vadettigi cennete, Adn cennetlerine gireceklerdir. suphesiz, O'nun sozu yerini bulacaktir.
35/38. Allah suphesiz, goklerin ve yerin gaybini bilir. Dogrusu O kalplerde olani bilendir.
49/18. Dogrusu Allah, goklerin ve yerin gaybini bilir. Allah, yaptiklarinizi gorendir.
68/47. Yoksa, gaybin bilgisi kendilerinin katinda da onlar mi yaziyorlar?
17/11. Insan iyilgin gelmesine dua ettigi gibi, kotulugun gelmesine de dua eder. Esasen insanoglu acelecidir.
21/37. insan aceleci olarak yaratilmistir. Size ayetlerimi gosterecegim, bunu Benden acele istemeyin.
evet
insan acelecidir
dunyada
ahireti bilmek ve gormek istiyo
imtihani unutuveriyor
cenneti cehennemi
bu dunyada bilseydik ve gorseydik
imtihana gerek kalmazdi
acele etmeyin o gun gelcek
edip'e de bakmayin o kiyamet tarihini bilmiyor
bildigini saniyor
onu bilmek
gaybin mefatihu, fregi yada anahtari elimde demektir
bunun yoluda
ya allah katina cikip hirsizlik yapmakla olur
yada allah olmakla
allah gaybin anahtarlari bendedir diyor
edip yok bendedir diyor
kisacasi;
edip haddini bilmiyor
kitabi hesabina uydurmak icin
bu konudada zurnayi "ZIRT" latiyor
2 ayeti kurandan attigi gibi
edib in digerlerinden tek farki 2012 diyenler kadar keriz degil okadar
omrunun yetmiyecegi bir vakit veriyor
ki
o oldukten sonra
da
zaten kiyamet kopsa ona ne
nasrettin hoca gibi
karim olunce kuccuk kiyamet
ben oluncede buyuk kiyamet
:)
hoscakalin
|
|
|
| Senin icin bir daha [message #23484 is a reply to message #23477 ] |
Fri, 27 May 2005 01:40   |
 |
Dependent |
|
|
Selam
Senin icin bir kez dah aciklayayim.
Agaclar cok sicaga ve atese dayaniksizdirlar. Dolayisi ile
bu dunyada hicbir agac atese ve asiri sicaga dayanamaz.
Sizin mantiginizla cennet ve cehennem tanimlamalarinin mecazi
olmadigini kabul etsek bile Kur'an'da gecen zakkum agaci atese/sicaga dayanikli olup, dunyamizdaki zakkum agaci ile
uzaktan yakindan alakasi olmayacaktir. Dolayisi ile
her halukarda ya atesin, ya da agacin mecaz oldugunu kabul etmek
zorundasiniz. Baska yolu yok...
Elbette Tanri'nin herseye gucu yeter ama celiskili bir soru sorarak bunu sinamayazsin. Ornegin Tanri daire seklinde kare yaratabilir mi sorusu kendi icinde celiskili bir soru olup,
Tanri'nin kudretine halel getirmez.
Selam
[Updated on: Fri, 27 May 2005 01:43] "Karanlığa söyleneceğine kalk bir mum yak"
|
|
|
Bu kadar da olmaz [message #23487 is a reply to message #23449 ] |
Fri, 27 May 2005 02:18   |
 |
trorge Messages: 725 Registered: August 2004 |
Dependent |
|
|
Arkadaşlar, gerçekten Edip Yüksel'in yazılarına cevap yazmayı hiç istemiyorum ama bu kadar dilbilgisi cahilliği de inanılır gibi değil doğrusu... Gözü gerçeklere tamamen kapanmış biri de ancak bu kadar ahkam kesebilir yani, kutluyorum.
| Quote: | Bir adam yanındaki üç kişiye, "Oğlum çok atletik; kedi gibi" diyor. Birisi kedinin sembolik bir anlatim olduğunu anliyor.
|
Bu cümlenin sembolik anlatımla membolik anlatımla hiçbir ilgisi yok. Yalnızca basit bir benzetme. Bu cümleyi duyan hiçbir kişi adamın oğlunun bir kedi olduğunu, en basit düz cümle mantığıyla bile düşünmez. Bu cümlede yalnızca baba, anlatımını güçlendirmek amacıyla oğlunun atletik olma özelliğini bir kedinin atletikliğiyle kıyaslıyor, bu da yalnızca basit bir dil olayıdır. Bu mantığa göre, içinde 'gibi' kelimesi geçen her cümlenin sembolik olması gerekir (!) Burada ise, herhangi bir sözcük ya da anlatımın, tamamen başka ve cümlenin temel bağlamından kopuk bir şeyi ifade edecek şekilde kullanımı söz konusu değil. Yani, bir şeyi olduğu gibi tasvir ettiğini yoksa tamamen başka bir şeyi mi anlattığını anlayamayacağımız bir cümle değil bu.
Şu sembolik bir anlatım değildir: ''Bu kız ay gibi/kadar güzel.''
Şu da değildir: 'O, bu ülke sanatının güneşidir.'
Şu da değildir: 'Tenis sporunun en başarılı raketlerindendir o.'
Şu da değildir: 'Zonguldak'ta bol miktarda kara elmas (kömür) çıkarılıyor.
Biri öldüğünde, 'Bir yıldız daha düştü semadan...' dersek, işte bu sembolik bir anlatımdır.
Lütfen ama lütfen, hiç kimse bir şeyleri Allah'tan iyi biliyormuş havasına girmesin. Allah neyi nasıl ifade edeceğini en iyi bilendir. Bize düşen, kendi anlayışımızı ve düşüncelerimizi hiç karıştırmadan yalnızca vahyin bütünlüğüne bakarak bazı sonuçlar çıkarmaktır, o kadar.
Asi olanların da alnını bir gün yerde görmek dileğiyle...
Selam.
[Updated on: Fri, 27 May 2005 02:32]
|
|
|
| Re: Elci, Kuran disinda da vahiy aliyor muydu? [message #23489 is a reply to message #23441 ] |
Fri, 27 May 2005 02:29   |
|
| gariban wrote on Wed, 25 May 2005 16:46 | Herkese merhabalar...
Tesekkurler...
|
Ayette bahsi geçen durum, peygamberin Kuran dışı vahiy aldığı izlenimini veriyor olsa da, ben aslında bunun öyle olmadığını düşünüyorum. Peygamberin eşinin sözlerinden haberdar oluşunun, Allah'ın vesilesiyle olayların peygamberin bu sözlerden haberdar olabilecek şeklinde gelişmesi sonucu mümkün olabildiğini düşünüyorum. Peygamber de olayların bu şekilde vukuu bulmasının rastlantı olamayacağını bildiği için "Herseyi bilen ve herseyden haberdar olan bana bildirdi" şeklinde bir cevap vermiş olabilir.
"Eşin bunları söyledi.. Şunu yaptı" şeklinde vahiy almış olsa idi bunların da Kuran'da mutlaka olması grektiğini düşünüyorum. Ayrıca böyle bir durumda peygamberin hangi vahyin Kuran'dan olup olmadığına dair karar vermesi gerekeceğinden, bu ayıklamayı yapabilmesi için bir kıstasa ihtiyaç duyacaktı. Eğer bu tür vahiylerin elenmesi şeklinde bir kıstas olsaydı, Kuran'da peygambere direkt olarak hitap eden ayetler olmayacaktı.
Bunun aksini savunan kişilere bunlar mutlaka benim dediğim gibi olmuştur diyemem elbet. Kendi mantığım ve Kuran'a bakışım, durumun böyle olduğuna dair bir düşünceye sevkediyor beni.
Kesin doğruluk Allah katındadır.
[Updated on: Fri, 27 May 2005 02:33] FREE KURDISTAN
|
|
|
| elci vahiy aliyordu [message #23492 is a reply to message #23489 ] |
Fri, 27 May 2005 03:25   |
|
[066.003] Ve hani Peygamber zevcelerinin ba'zısına sirr olarak bir söz söylemişti, vaktâki o onu haber verdi, Allah da Peygambere onu açtı, açınca Peygamber - o zevcesine - birazını tanıttı, birazından da sarfınazar etti, ona bu suretle anlatıverince bunu sana kim haber verdi dedi, bana dedi, o alîm, habîr nübüvvetle haber verdi
ne var bunda?
elciler
allah'in ayetlerine elcilik etmek gorevi disinda
standby'a mi geciyordu
??
allah onlara
baska baska islerde veriyordu
kimine hikmet
kimine hukumranlik
kimine zenginlik
kimine bilgi
vs
onlarin
hayat ve yasamlari yokmuydu saniyorsun
??
[033.037] Hem hatırla o vakti ki, o kendisine Allah'ın nimet verdiği ve senin de ikramda bulunduğun kimseye: «Hanımını kendine sıkı tut ve Allah'tan kork» diyordun da nefsinde Allah'ın açacağı şeyi gizliyordun. İnsanlardan çekiniyordun. Halbuki Allah kendisini saymana daha lâyıktı. Sonra Zeyd o kadından ilişiğini kestiği zaman, biz onu sana eş yaptık ki, oğulluklarının ilişkilerini kestikleri hanımlarını nikâhlamada müminlere bir darlık olmasın. Allah'ın emri de yerine getirilmiştir.
yani
vahyedilen ayetlerde
siz hic elciye;
ey resulum; "o kadini es olarak al"
diyen
bir allah emrini yada bir ayeti okudunuzmu
??
ama
olmus boyle bir emir
nasil olmus?
allah ve elcisi bilir
dogan ne bilsin
o olayda
tipki bunun gibi
66:3 de ki ayette
elcinin hayatinda esleriyle arasinda gecen bir hadiseyi vahye yansiyan bolumu
3. sahislara duyrulur
duymayanlar duysun
bunlar duyduklarimiz
duyulmayan daha neler vardir neler
ama
allah habirdir
sevgiler
|
|
|
| GERÇEKTEN ÇOK YAZIK [message #23495 is a reply to message #23492 ] |
Fri, 27 May 2005 04:05   |
 |
Emre_1974tr Messages: 1472 Registered: June 2004 |
Dependent |
|
|
Şeytan gerçekten işini mükemmel yapmış ve yapmakta , sizi sinsi inkarınızın içinde kıvrandırmakta.Kuran'a olan ,Allah'ın sözlerine ve yeminlerine olan inançsızlığınız gerçekten dehşet verici.
Öncelikle Orfeo vermiş ayet örneğini sanırım.O ayette sembolikçiler tarafından kasıtlı bir ifadeyle çevriliyor.O ayette ayetlerin bir kısmı mecazdır bir kısmı semboliktir yani dilediğinize iman edip dilediğinize iman etmeyin falan demiyor.Veya işinize geldiği yerde ayeti kabul edip işinize gelmediği yerlerde "hayır semboliktir" diye inkar edin demiyor.O AYET TÜM AYETLERİN SEMBOL DIŞI OLDUĞUNU SÖYLÜYOR.AMA BİR KISIM AYETLERİN İSE BİRİNCİ AÇIK ANLAMLARININ DIŞINDA SEMBOLİZE ETTİĞİ İKİNCİL VE ÜÇÜNCÜL ANLAMLARI DA OLDUĞUNU ,İNKARCILARIN AYETLERİN APAÇIK ANLAMINI İNKAR EDİP BU SEMBOLİK ANLAMLARIN PEŞİNE DÜŞECEĞİNİ SÖYLÜYOR.
Ayrıca yine sevgili dostumuz tekamülden madde ötesi ahiretten falan sözetmiş ki bu apaçık şeytan öğretisi olan ruhçu öğretinin yalanlarıdır.Tabii İslam'a sızmış adına "tasavvuf" diyoruz.
Hala çılgınca ateş ve ağaç birarada olmaz diyen şaşkınlar var.Bu kadar mı dar beyinli ve inançsızsınız.Dünyamızda bile ağaç mobilyalara özel bir madde sürülerek ateşe dayanıklı hale getiriliyorken yüce Rabbimizin sonsuz gücüyle ve ilmiyle yanmayan ağaç yaratması size bu kadar mı akıl almaz geliyor Gerçekten çok yazık.Ateşte yanıp kül olmayan,derisi sürekli yenilenen insanlar değil de yanmayan odun mu sizi şaşkınlığa düşürdü ve inkar ettirdi.Vah ki ne vah 
Sevgili Doğan dostumuza gelince,gaybı Allah biliyor ve diyor ki ahirette şöyle şöyle olacak ve yeminler ediyor aynen gerçekleşeceği üzerine ve her kim bu tasvirlere inanmazsa inkarcıdır diyor.Yani bu verilen bilgiler bizim için artık gayb falan değil apaçık iman etmemiz gereken bilgilerdir.Nasıl ki Kuran Allah vardır ve tektir deyince dostumuz Doğan "hayır semboliktir gaybdır bilemeyiz" demiyorsa bu bilgiler de aynı şekilde apaçık bilgilerdir ve bizim için gayb falan değildir.
Ayrıca sevgili Doğan, o ayetlerde apaçık anlatılan cennet tasvirinin bütünün küçük bir parçası olduğunu asıl listenin "nefsinin arzu ettiği herşey orada var" diyen ayet gereğince satrançtan sinemaya,sanattan bilime ve spora tüm güzelliklerin cennette olduğunu vurguladık.Hala arap tasviri diye saçmalamaya devam ediyorsun.
Evet ne diyorduk kendinize gelin ve inkardan vazgeçin.Kardeşiniz olarak sadece hatırlatmaktan ve uyarmaktan başka birşey yapmıyorum.Siz değil, Rabbimiz daha iyi biliyor ve açıkça söylüyor ahirette olacakları ,gelin iman edin diyor.İnkarcılığınızdan vazgeçin.
Selam ve sevgiler.
[Updated on: Fri, 27 May 2005 05:15]
|
|
|
| Re: BU AYETLER SEMBOLİK OLMADIĞINI SÖYLÜYOR OLDUĞUNU DEĞİL [message #23498 is a reply to message #23440 ] |
Fri, 27 May 2005 06:14   |
|
Selamlar,
Bana kalirsa Kuran'da bircok sey gibi, cennet ve cehennem tabirleri de mecazi olarak anlatilmistir.Bunu, 13 rad 35, 39 zumer 16 ve 47 muhammed 15 ayetlerinden goruyoruz.
Cennet ve cehennem tabirlerinin temsili tanitildiklarinin bir baska gostergesi de asagidaki ayetlerde veriliyor;
32:15 Ayet ve mucizelerimize gerçekten inananlar, onları işittikleri zaman secdeye varırlar ve büyüklük taslamadan Rab'lerini yüceltirler.
32:16 Yataklarından kalkıp Rab'lerine saygı ve umutla yalvarırlar. Kendilerine verdiğimiz nimetlerden de verirler.
32:17 Yaptıklarının karşılığı olarak, kendilerini ne kadar büyük bir neşe ve mutluluk bekledigini/ onlar icin hangi goz aydinliginin saklandigini, HIC KIMSE BILEMEZ.
Kuran'da bircok ayette, cennette bizleri nelerin bekledigi (mecazi olarak) anlatilmistir, fakat yukardaki ayette gordugumuz gibi GERCEKTE bizleri orada nelerin bekledigini kimse bilemez.
Sevgi ve saygilarla
|
|
| |
| dedigin dedik caldigin duduk mu? [message #23512 is a reply to message #23495 ] |
Sat, 28 May 2005 02:55   |
|
birseyler diyorsun
ama
emre dostum seni anlamiyorum
turkcem kit benim
dediklerimi diyorsun gibi
demediklerimi de diyorsun gibi
:) :)
mesela
demissin ki emre;
Sevgili Doğan dostumuza gelince,gaybı Allah biliyor ve diyor ki ahirette şöyle şöyle olacak ve yeminler ediyor aynen gerçekleşeceği üzerine ve her kim bu tasvirlere inanmazsa inkarcıdır diyor.Yani bu verilen bilgiler bizim için artık gayb falan değil apaçık iman etmemiz gereken bilgilerdir.
dogan da aynisini demiyormu;
ahirette
cennetde cehennemde gaybidir
gaybe iman ise inananlarin halidir
gaybi meseller ise mutesabih olmak mecburiyetindedir
yani
sembolik ve benzetme misaller ile anlatim
dan
baska yolu yoktur bunun
yani oyle degilmi??
yoksa sen
gidip geldinmi
?
kuranda
ki
bu bilgilere
gaybi meseleleri
sen iman etmenin otesinde baska bir yol ile bunlari (cennet cehennem)
idrak etmenin metodunu filan mi buldun
tasavufcular gibi;
gaybi
ilmel yakin
aynel yakin
yoksa
hakkel yakin
mi
haber veriyorsun
yazdiklarina bakilarsa
hakkel yakinsin
yine diyorsun ki emre;
Nasıl ki Kuran Allah vardır ve tektir deyince dostumuz Doğan "hayır semboliktir gaybdır bilemeyiz" demiyorsa bu bilgiler de aynı şekilde apaçık bilgilerdir ve bizim için gayb falan değildir.
evet
aynen oyle diyorum
kuran allah birdir diyor
dogan da bu gaybdir bilemeyiz diyor
ve
bu gaybi bilgiye "iman" ediyor
yani
gormeden bir olan allaha iman ediyor
sen gorerekmi iman ediyorsun
ne yapiyorsun ayriyetten
??
yoksa
cennette beraber 5 el tavla filanmi atiyorsun
yada satranc mi oynuyorsun allahla?
kusura bakma emre
ama
"takinti" yaptigin su "ruhculuk" var ya
iste o nun daniskasini
sen yapiyorsun
seninkisine
ancak
ruhcu ogreti dedigin
tasavvufcular erebilir
ve
bize aktardigin bu
kesin
ve
sembolik olmayan "hakkel yakin" bilgilere
onlardan baskasi ulasamiyor
du
birde sen ciktin
enel hak miydi bu hal?
emre;
Ayrıca sevgili Doğan, o ayetlerde apaçık anlatılan cennet tasvirinin bütünün küçük bir parçası olduğunu asıl listenin "nefsinin arzu ettiği herşey orada var" diyen ayet gereğince satrançtan sinemaya,sanattan bilime ve spora tüm güzelliklerin cennette olduğunu vurguladık.Hala arap tasviri diye saçmalamaya devam ediyorsun.
ya emre
hadi dogan 32 senedir yurt disinda
da turkcesi kit
anlamiyo
ama
sen bendende betersin herhalde
simdi
yukardaki iletide ne yazmisim
bidaha oku ne demisim;
emre dostumuz
gayb ile mutesabihi az daha dusunse iyi eder
zira
kuranda anlatilan
anlamlari birebir alirsak
cehennemi zaten kimse istemezde
cenneti de pek araplar disinda isteyenin olacagini sanmiyorum
emre nin hosuna gidebilir
dogan icin sikici ve hicde hos bi yer degil
napiyim emre
boyle sacmaliyorum iste buralarda
kuran da okudugum cennet tasvirlerinin
tasvir oldugunu
tasvirin de tasvir oldugunu (yine sacmaladim) :)
gercek olmadigini
ve
bu tasvirlerde resmedilen ozellikle cennetin
ve cehennem anlatiminin
EGER
KURANDA ANLATILAN
ANLAMLARI BiREBiR ALIRSAK
YANi
SENiN BASTAN BERi SAVUNDUGUN GiBi ELE ALIRSAK DiYORUM
OZAMAN
araplar icin daha uygun oldugunu
arap istek, arzu ve zevklerine gore
anlatilip tasvir edildigini
araplarin arzulayip istemeyecekleri
seylerlede korkutuldugunu
bunlarin ise
gunesli ve golgesiz
kavurucu yakan bir sicak
col ve corak
susuz ve kurak
rizk ve nimeti az
ve
verimsiz toprak yasami icindeki araplara
daha cok anlam ifade ettigini
soyleyip
sacmaliyorum iste
cennet;
iclerinden irmaklar akan cennetler
altlarindan irmaklar akan cennetler
cennetlerde, pinar baslarindadirlar
en koyu golgeliklere yerlestirecegiz
onlar ve esleri golgeliklerde, tahtlar uzerine yaslanmislardir
oranin yiyecekleri ve golgeleri devamlidir
altin bilezikler takinirlar, ince ve kalin ipekliden yesil elbiseler giyerek tahtlari uzerinde otururlar
riziklarini sabah aksam hazir bulurlar
orada hesapsiz sekilde riziklanirlar
sizin icin bol yemis vardir, onlardan yersiniz
bildirilen rizik ve meyveler onlaradir
karsilikli tahtlar uzerinde kendilerine ikram olunur
orada meyveler ve her istedikleri onlarindir
sarhos etmeyen, icenlere zevk bahseden bembeyaz bir kaynaktan doldurulmus kadehler sunulur
tahtlara yaslanmis olarak turlu meyveler ve icecekler isterler
gozlerini eslerine dikmis yasit guzeller vardir
cennette ne acikirsin, ne de ciplak kalirsin; orada ne susarsin de ne de gunesin sicaginda kalirsin
gibi
cehennemi hic yazmiyorum kisaca;
ates
sicak
kavurucu
kaynar
yakici vs..
simdi
bunlari
senin gibi birebir ele alirsak
anadolonun
huri gibi kizlari olan
yigidi ve delikanlisi bol olan
bagi bahcesi meyvesi bol olan
serin sulak vede verimli topraklarinda
yasayan insanlarina
bu cennet tarifi cazipmidir
yada
eskimolara
altlarindan irmaklar akan
bol su ve pinarli bir yer
cennetmidir yoksa cehennemmi
ne bu ya allahim
bu dunyada altim ustum su
ahirette altim ustum su
ben
altimda topragi bol
ustumde yakici sicak hic bi gun gormucemmi demezmi
emre;
Evet ne diyorduk kendinize gelin ve inkardan vazgeçin.Kardeşiniz olarak sadece hatırlatmaktan ve uyarmaktan başka birşey yapmıyorum.Siz değil, Rabbimiz daha iyi biliyor ve açıkça söylüyor ahirette olacakları ,gelin iman edin diyor.İnkarcılığınızdan vazgeçin.
tek imanli
tek inancli
senmissin gibi
konusuyorsun
oysa
senin kesin mis gibi bildiklerini
bilmenin yolu
ya allah olmaktan gecer
yada ahirete ermekten ve olmekten gecer
cenneti cehennemi gercek manada ne oldugunu allah tan baskasi bilemez
insanlara dusen ahirete inanip
bize kitabinda bildirdigi kadariyla bunlara (cennet ve cehennem) iman etmektir