Change font size
It is currently Fri Jul 30, 2010 10:13 am

Post a new topicPost a reply Page 1 of 3   [ 34 posts ]
Go to page 1, 2, 3  Next
Author Message
 Post subject: MİRAS SORUNUNU ÇÖZMELİYİZ
PostPosted: Tue Jan 05, 2010 3:49 pm 
Full Member
Full Member

DİYELİM Kİ ÖLEN BİRİ MİRAS OLARAK AŞAĞIDAKİLERİ BIRAKTI:

ÜÇ KIZ ÇOCUĞU: 2/3
ANNE: 1/6
BABA: 1/6
EŞ: 1/8

ORTAK PAYDA İLE DÜZELTİLMİŞ HALİ:

16/24+4/24+4/24+3/24=27/24=1.125

TEMEL İTİRAZ SONUCUN 1/1 OLMASI GEREKTİĞİ.
YANİ DAĞITILACAK MIRAS İLE BIRAKILAN MİRASIN EŞİT OLMASI
GEREKİR.

ÜÇ KIZ ÇOCUĞU: 27.000*16/24=18.000 TL
ANNE:27.000*4/24= 4.500 TL
BABA:27.000*4/24= 4.500 TL
EŞ: 27.OOO*3/24= 3.375 TL

TOPLAM : 30.375 TL

GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ OLMAYAN MİRAS DAĞITILMIŞ OLUYOR. YANİ EŞİN PAYI OLAN
1/8 KADAR FAZLALIK VAR.

MÜSLÜMANLAR İSE Şu YÖNTEMİ UYGULUYOR:

DİYELİM Kİ 27.000 TL MİRAS VAR

27.000 TL'Yİ PAY OLAN 27'YE BÖLÜYORLAR VE BİR PAYIN DEĞERİNİ BULUYORLAR.

27.000/27=1.000 TL OLUYOR BURADA

BU DURUMDA;

ÜÇ KIZ ÇOCUĞU: 1.000*16=16.000 TL
ANNE:1.000*4= 4.O00 TL
BABA:1.000*4= 4.000 TL
EŞ: 1.OOO*3= 3.000 TL (***)

TOPLAM : 27.000 TL

ANCAK BU BÖLÜŞTÜRMENİN KURANSAL DAYANAĞI AÇIKLANAMIYOR. ÇÜNKÜ KUR'AN VERDİĞİ
ORANLARI MİRASÇILARA DEĞİL, TEREKE'YE YANİ ÖLENİN GERİYE BIRAKTIĞI MALLARA
BAĞLIYOR. ERKEK KADININ İKİ KATI ALIR ŞEKLİNDE BİRBİRİLERİEN KARŞI
DEĞERLERİ VERİLSEYDİ SORUN OLMAZDI.

DİĞER TARAFTAN BULUNAN RAKMASAL DEĞERLERİ TEKRAR KESİRLİ SAYILARA ÇEVİRDİĞİMİZDE;

16/27+4/27+4/27+3/27=27/27

ÜÇ KIZ ÇOCUĞU: 16/27=0.59259
ANNE: 4/27=0.14814
BABA: 4/27=0.14814
EŞ: 3/27=0.11111

OLUYOR. DOLAYISI İLE KUR'AN'NIN VERDİĞİ İLK ORANLAR GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ DEĞİŞİYOR.

(***) Anne+Baba toplam 8.000 TL alırken eşin 3.000 TL alması başka bir eleştiri konusu olabilir

Bence bu konu ateistler tarafından yapılan en sıkı eleştiri.

Kur'an'nın ilahi bir ileti olduğu konusunda elimizde birçok veri var.

Bu durumda bu konuya kafa yorup çözüme ulaştırmamız lazım.

Öncelikle ; miras ayetlerini, 4:11, 4:12 ve 4:176 ayetlerinin, kelimelerin ve zamirlerin dişil ve erilerine,
kelimenin kaç kişiye göndeme
yaptığınıda hesaba katarak kelime kelimesine düzgün
bir çevirisini ortaya koymalıyız. Yanlış ve eksik çeviriler üzerinden mantık
yormak sadece vakit kaybı.

Edip Yuksel'in bu konuya kafa yormadığına katılıyorum. Verdiği cevaplar bunu gösteriyor. Edip'in verdiği
cevap iki açıdan tökezliyor. Ayetler oranları birbirien değil terekeye bağlıyor. Diğer yönden Edip'in yonetimini uygularsak
(daha doğrusu halife Ömer'in) Kur'an'ın verdiği oranlar değişiyor).Bu konunun peygamber^'in zeki olması ile de alakası yok kanımca. Kağıt kalemden yoksun ve paydaları eşitlenmesi
gibi bizim için basit bir kaideden habersiz bir ortaçağ zeki kişisi de kesirli sayılarla toplama çıkarma yapamayabilir pekala.

Evet, öncelikle bu ayetlerin adam gibi çevirisini zamirlerin dişil ve erillerine dikkat ederek, kelimelerin çoğulluğuna veya tekliğine dikkat
ederek çevirileri asabilecek biri var mı öncelikle.

Bu konuyu burada çözemezsek hiçbir yerde çözemeyiz.

Tüm arkadaşların özellikle arapça bildikleri için Edip, Hasan ve Metin'in tartışmaya katılmasını bekliyorum.

O Bağışlayandır, Rahimdir" (39:53)

Profile  

Post subject: Ynt: MİRAS SORUNUNU ÇÖZMELİYİZ
PostPosted: Tue Jan 05, 2010 5:55 pm 
Full Member
Full Member

Sonuna kadar katılıyorum.
Benim kafamı o kadar çok kurcaladı ki "benden bu kadar" diyesim geldi.

Açıklayabilecek olan varsa lütfen biran önce açıklasın. Arapçası olduğunu düşündüğüm pekçok kişi var, en azından melekler dişimi erkek mi benzeri şeyler asacaklarına ya da şunu yediyemi kodlasak 19a mı kodlasak diyeceklerine bir şuna el atıverseler Smile

Sonra nasıl olsa devam edebilirler kaldıkları yerden.

Profile  

Post subject: Re: MİRAS SORUNUNU ÇÖZMELİYİZ
PostPosted: Tue Jan 05, 2010 8:27 pm 
Full Member
Full Member

selam Elite ve tum arkadaslar,

Bu konu uzerinde hic oturup enine boyuna derinden iyice dusunmemistim isin dogrusu;
cunki Kitap icinde --benim bizzat kulaklarimla, gozlerimle, beynimle sahit olma firsati bulabildigim-- harikulade kapsamli bir 19 plani yapan Al-lahin bu gorece olarak minicik matematiksel iste boylece takilip buyuk bir hata yapmis olmasi bana son derece imkansiz ve anlamsiz ve komik geliyordu, geliyor hala! Fakat madem burada bircok arkadaslar bu konuyu israrla ortaya getiriyorlar, insallah bu konuda ben de en kisa zamanda oturup ciddi olarak enine boyuna derinden iyice kafa yormaya calisacagim firsat buldugum en kisa zamanda. Kayda deger bazi net sonuclara ulasabilirsem, paylasacagim mutlaka, insallah.

Ancak bundan once, burada vurgulamak istedigim sey, benim bu konuya yaklasimimda zaten temelden buyuk bir fark vardi, var hala da isin basindan beri. Soyle ki, Kitapta ilkin

----------
o gun kisi kendi erkek/kiz kardeslerinden kacacaktir,
ve hatta anasindan ve babasindan,
ve hatta esinden ve ogullarindan/kizlarindan... (80/34-35)
----------

demekle, Al-lahin gozunde bu tip yakinlarin boyle bir kisiye oncelikli yakinlik siralarini

1) Esi
2) Ogullari/Kizlari
3) Anasi ve Babasi
4) Erkek/Kiz kardesleri

seklinde algiliyordum hep temelde. Dolayisiyla, yukarida Elite arkadasin verdigi o genel duruma ve verilere gore hareket edecek olursam simdilik burada temel olarak, ben boyle bir senaryoda ilkin bu 27.000 TLnin --yukarida hem de boylelikle isaret edilmis olabilecek o oncelikli yakinlik sirasina gore--

1) 1/8ini (=3375 TL) ese,

2) Simdi geriye kalan 23.625 TLnin 2/3unu (=15.750 TL) o uc kiz cocuga,

3) Simdi geriye kalan 7875 TLnin 1/3unu (=2625 TL) anaya ve babaya --herbirine 1/6 (=1312.5 TL) olarak--

vererek devam ederdim, ve eger bundan baska bu senaryoya erkek/kiz kardesler de dahil olacak iseler bunun ardindan yine aynen bu metotla devam edip, en sonunda artacak miktari da (ki herhalde mutlaka artacak birseyler olmali boyle bir metodun sonunda yanilmiyorsam) O'nun tavsiyesi altinda yakinlar, yetimler, yoksullar arasinda adilane dagitip (4/8) bu isi boylelikle sonuca baglamaya calisirdim, O'nun hukmu altinda.

Tabi bu temel yaklasimim genelde ne kadar dogru ve tutarli olur, veya hepten celiskili ve abes mi cikar sonunda tam emin degilim su anda; fakat umarim Al-lah bu konuda en dogruya iletecektir bizleri insallah burada. Dolayisiyla, diger arkadaslarin bu konuda yazacaklarini da onemle bekliyorum, sonunda iyi ve en dogru bir karara varabilmek icin, hep birlikte. Selamlar, esenlikler.

"The promise of our Lord has thus been fulfilled!" (17/108)
http://www.holy-19-harvest.com

Profile  

Post subject: Re: MİRAS SORUNUNU ÇÖZMELİYİZ
PostPosted: Wed Jan 06, 2010 1:20 am 
Jr. Member
Jr. Member

Merhaba arkadaslar,

Butun problem ihtimallerini ve bunlarin cozum ihtimallerini tek tek buraya yaziyorum ki herkesin ayni seyden bahsettigi belli olsun. Eger bir hatam varsa veya burada yazmadigim baska ihtimaller varsa, veya yazdigim ihtimaller icin verdigim varsayimlar yetersiz de baska varsayimlar da varsa lutfen soyleyin, edit edip onlari ekleyeyim. Hersey bir arada olsun, kimin ne dedigi iyice anlasilsin. Ileride birisi de gelip bakarsa hangi cozumun neden secildigini acikca anlasin.

Ornegi basit tutmak icin hayali bir senaryo seklinde verdim, belki de gercekten 4:11, 12, 176'dan vermek daha dogru olurdu. Fakat cozumun ana fikri verdigim basit ornekte calisiyorsa onlarda da calismali. 4:11, 12, 176'nin isiginda butun miras ihtimallerini de bir yere yazmaya baslamistim, gerekirse onu da yazar iyice anlamaya calisiriz. Ama saniyorum once yontemi anlamaya calismak mumkun. Yontemi belirlerken cesitli varsayimlar yazdim. Bunlar potansiyel itiraz gelebilecek noktalar. Secilen cozumun varsayimlarinin eger Kur'an'da destegi varsa ne guzel.

Ilk problemimiz:

1. Kesirlerin toplami 1 etmiyor problemi

Miras icin verilen kesirlerin cogu durumda toplami tam 1 etmez. Kesirlerin toplami 1'den azken belki artan parayla hayirli birsey yapilabilir diye dusunulebilir, fakat 1'den cok olunca acaba Kur'an'da hata mi var diye dusunuluyor. Boyle bakinca ortada bir problem var gibi gorunuyor.

Ornek:
X'in hakki 1/2, Y'nin hakki 1/2, Z'nin hakki 1/2. Toplayinca 3/2 ediyor ki bu birden buyuk. Miras 100 lira ise, hepsine 50 50 50 dagitmak gerekir ki bu imkansiz.

Iki tur alternatif cozum var:

1.A. Kesirler aslinda katsayidir, hak oranidir, gucu diger kesirlere gore tanimlidir.

1.A.1. Varsayim: Mirasin Kur'an'a gore bolunmesinden sonra para hic artmamali.

Para artmayacagi varsayimini kabul ettigimizde, kesir toplamlari genelde 1 etmeyecegi icin, her ozel durumda farkli farkli kesirler verilmesi gerekirdi, bu da imkansiz, tum ihtimalleri yazmaya kitap yetmez. Demek ki kesirler aslinda pay oranlari, aslinda birer katsayi. Edip Yuksel'in yorumu da bu. Onur nickli arkadas burada bunun "avliye" olarak anildigini anlatti. Matematige yatkin olanlar icin zamaninda ben de bir formul vermistim.

Ornegin cozumu:
Yukaridaki X, Y, Z orneginde, herkes mirasin 3'te birini alir. 33.333'er lira.

1.A.2. Varsayim: Mirasin Kur'an'a gore bolunmesinden sonra para artabilir, bu oranlama sistemi sadece toplam 1'i gecince uygulanir.

Bu da mantikli olabilecek bir yaklasim bicimi. Bizim ornegimizi degistirmiyor fakat kesirlerin toplami 1'den az oldugunda artan paranin yakinlara ve fakirlere dagitilmasi soz konusu oluyor.

Ikinci alternatif cozum:

1.B. Bahsedilen kesirler sira ile her adimda arta kalan para uzerine uygulanacak.

Varsayim: mirascilarin arasinda belirli bir oncelik hakki siralamasi var

Third Millenium'un bir onceki mesajinda anlattigi bu. Herakles de burada sanirim bunu anlatmak istedi. Bu eger dogru ise, mirascilarin arasindaki siralamayi kullanarak mirasi rahatca dagitabiliriz (bkz. ustteki varsayim).

Ornegin cozumu:
Herkesin farkli onceligi olmasi durumu: Diyelim ki X en oncelikli, ondan sonra Y, ondan sonra Z
100 lira var,
X bunun yarisi olan 50 lirayi alir, kaldi 50 lira
Y kalanin yarisi olan 25 lirayi alir, kaldi 25 lira
Z kalanin yarisi olan 12.5 lirayi alir, kaldi 12.5 lira
Bu noktada genelde para artmasi soz konusu ve cesitli varsayimlar olabilir.
1.B.1. Diyelim ki artan para 4:8'deki gibi etraftaki yakinlar, yetimler, yoksullar vs.'ye dagitilacak. Fakat mesela tek varis varsa ve 1/6 alacaksa, mirasin 5/6'sinin baskalarina dagitilmasi mantikli mi?
1.B.2. Diyelim ki artan para sonda kalanin, yani Z'nin olur. Sadace iki varisin oldugu bir durumda, ilkinin hakki 1/3 olsun, ikincinin hakki 1/6 olsun. Bu durumda az oncelikli ve de az kesirli olan ikinci 1/6 yerine 2/3 almis olur, bu mantikli mi?
1.B.3. Diyelim ki artan para tekrar basa donup kesirlere gore dagitilir. Yani bizim X Y Z orneginde, X kalan 12.5 liranin yarisini alir, Y tekrar kalanin yarisini vs vs. Sonda kalan paranin fakirlere verilmesine itirazi olan kalmayincaya kadar bu devam eder. Basta itiraz olmasaydi da direkt 12.5 fakirlere verilebilirdi. Fakirlere vermenin miktari 4:8'de biraz da bize kaldigina gore bana simdi bu mantikli geldi. Cunku az sayda ve dusuk kesirli varisler oldugunda varislerin aldigindan epey fazla bir para artabilir. Fakat bu cozume Kur'an'da direkt destek yoksa elestiri gorebilir.

Ayni oncelige sahip olanlarin varligi: Diyelim ki X ve Y ayni oncelikte (mesela ikisi de erkek kardes, esit statude) ve Z bunlardan sonra geliyor.
100 lira var
X ve Y haklari olan yarimlari 50ser olarak alir.
Z'ye para kalmaz. (Bu cok ozel bir durum oldu, belki Kur'an'daki kesirleri kullaninca boyle elinde para kalmayan pek olmayacaktir)

Dikkat ederseniz, bu durumda bir varsayim daha var:

ayni oncelikte olanlarin paylari toplami 1'i gecmemeli, yani X ve Y'nin toplami 1'i gecseydi potansiyel bir problem cikabilecekti. Veya, ayni oncelikte olanlarin paylari toplami 1'i gecerse 1.A'daki avliye yontemi uygulanir. Eger bu ikincisi dogru ise neden basta avliye yapilmadi gibi bir soru cikabilir.

Ya 1.A.1., ya 1.A.2., ya 1.B.1., ya 1.B.2. ya da 1.B.3. dogru. Bunlardan sadece birini secmemiz gerekiyor. Eger 1.B'lerden birini sectiysek, ayni oncelige sahip olanlarin toplami hic 1'den fazla olabilir mi diye bakmamiz ve bu durumda ne yapilacagina ayrica karar vermemiz gerekiyor.

Arapca bilen arkadaslarin bu durumlari iyice anlayip, kelimelerin yan anlamlarina iyice bakip, diger ayetleri de inceleyip en mantiklisinin hangisi oldugunu bulmasini rica ediyorum. Fakat yukarida kirmizi ile belirttigim varsayimlari destekleyebilmek lazim.
Burada yazdiklarimdan baska yorumlar varsa lutfen onlari da soyleyin, bu yaziyi edit ederek onlari da ekleyeyim, butun ihtimaller burada bir arada bulunsun dogru neymis karsilastirip bulalim.

2. Kur'an'da 4:12 ile 4:176 ayetlerinde, ayni durumda olan birisi icin farkli iki hukum veriliyor olma ihtimali problemi.

Bunun aciklamasini burada yaptim. Onur da burada kendi cozumunu anlatti. Ozetle, bu iki ayette "kelale" olan birisinin mirasi icin hukumler var. "Kelale" genelde kimsesi olmayan olarak cevirilmis. Baktigim bir sozlukte, "baba ve cocugunu kaybetmek, direkt varisleri kaybetmek, bikmak, yorulmak, zayif olmak, yalniz uzaktan iliskileri olmasi" gibi cevrilmis.

4:12'den "kelale" olup da tek kiz kardesi olanin kiz kardesine 1/6 verilecegi anlasiliyor
4:176'dan "kelale" olup da tek kiz kardesi olanin kiz kardesine 1/3 verilecegi anlasiliyor

Ola ki bu adamin esi varsa, bu oranlara karsi esin orani sabit olacagindan kiz kardes bu iki ayette 1. soruya olacak cogu yorumda farkli para alir. (oran, kalan vs)

Ayetlerin aralarindaki bir fark, 4:176'dakinin cocugu yok deniyor. Ama gordugum cevirilerde "kelale" olmak zaten cocugu olmamak manasina geliyor.

Bu problemin ayrintilarini henuz yeterince incelemedim ama bildigim cevaplari yazayim.

2.A. Bu "kelale"lerin kardesleri ayni tur kardes degil.

Diyanetin cevirisinde, 4:12'deki kardesin "ana bir kardes", 4:176'daki kardesin de "ana baba bir kardes" oldugu soylenmis. 4:12'nin dip notu:

Quote:

Burada sözü edilen kardeşler ana bir kardeşlerdir. Bunlar, İslâm hukukunda "evlâd-ı Ümm" diye anılırlar. Bunlar varis oldukları
takdirde, kendi aralarında erkek kadın farkı gözetilmez. Ana baba bir kardeşler ise varis olduklarında, kendi aralarında "erkeğe iki,
kıza bir" olmak üzere pay alırlar. (Ana baba bir kardeşlerin durumu için bakınız: Nisâ sûresi, âyet,176)

2.B. "kelale" demek "babasiz ve essiz" demek.

Onur, burada bu yorumu yapti. Henuz ayrintili incelemedim fakat 4:176'da "kelale"'nin bir de cocuksuz oldugu soylendigine gore mantikli olabilecek bir durum. Bu durumda 4:12, cocugu olan fakat babasi ve esi olmayan icin gecerli, 4:176 da ne cocugu, ne babasi, ne de esi olan icin gecerli. Bu durumlarda hesaplamaya devam edince bir problem cikiyor mu henuz inceleyemedim.

Umarim problem olarak gorunen durumlari ve butun olasi cozumlerini ozetleyebilmisimdir. Hatam veya eksigim varsa lutfen soyleyin duzelteyim. Sanirim tum ihtimalleri ve potansiyel cozumleri belirledikten sonra yapilmasi gereken bu cozumleri kullanarak 4:11, 12, 176'daki kesirleri tum akrabasal ihtimallere gore degerlendirip bir problem cikmadigindan emin olmak.

Kur'an'in Allah'in kelami olduguna Allah'a sukur her seyden daha cok emin olan bir insan olarak sahsen ben bu problemleri Kur'an'i dogru anlayamiyor olmamiza veriyorum. Belki bu miras durumlarina hic dusmeyecegiz fakat dogru olani anlamamiz lazim, yarin oburgun bir ateist gelip de musluman kardesimizi bunlarla cevirmeye calistiginda verebilecegimiz tatminkar bir yanitimiz olsun.

Profile  

Post subject: Ynt: Re: MİRAS SORUNUNU ÇÖZMELİYİZ
PostPosted: Wed Jan 06, 2010 4:35 am 
Full Member
Full Member

1-A ve 1-B çözümleri sorunlu. 1-A çözümü matematiksel olarak yanlış. 1-B çözümü ise zorlama gibime geliyor. Ve en önemlisi neden o zamanın arapları bu kalandan dağıtma olayını direkt anlayamamışlar?

Umarım doğru açıklamayı ve doğru çeviriyi bulabiliriz bu başlıkta.

Profile  

PostPosted: Wed Jan 06, 2010 5:43 am 
Full Member
Full Member

Miras zaten Arapça bir kelime olup VRS edilen/olan demek ve Kuran'da çok ayette geçer.O ayette kafaları allak bullak eden tereke fiilinin ısrarla Miras anlamına dönüştürülmesidir.

Oysa o ayetlere şöyle bakılmalıydı.

Vasiyet ve borçtan sonra mirastan kalan/TEREKE sonra mirascıların önceliğine göre hakkını verdikten sonra kalan/min teraka şeklinde.Ve oranlar mirascıların sayısı cinsiyeti ve durumuna göre sürekli değişkendir.

Paylaştırma 1'den çok mirascı varsa yapılır.Geriye 1 mirascı kalmışsa veya öncelikli mirascılar(çocuklar sonra eş sonra anne baba diye gider)dan sonra geriye 1 kişi kalmışsa o terekenin(verilenden sonra KALANIN tümünü alır)

Tek kız çocuğu mirascı olan bir adamın eşi anası babası yoksa terekenin tümü kızındır.

TEREKE'nin MİRAS'ın bütünü olarak çevrilmesi külliyen yanlıştır.

Profile  

PostPosted: Wed Jan 06, 2010 6:01 am 
Full Member
Full Member

Herakles kullanıcısı, Çrş, 06 Ocak 2010 13:43 tarihinde yazmıştı:

Miras zaten Arapça bir kelime olup VRS edilen/olan demek ve Kuran'da çok ayette geçer.O ayette kafaları allak bullak eden tereke fiilinin ısrarla Miras anlamına dönüştürülmesidir.

Oysa o ayetlere şöyle bakılmalıydı.

Vasiyet ve borçtan sonra mirastan kalan/TEREKE sonra mirascıların önceliğine göre hakkını verdikten sonra kalan/min teraka şeklinde.Ve oranlar mirascıların sayısı cinsiyeti ve durumuna göre sürekli değişkendir.

Paylaştırma 1'den çok mirascı varsa yapılır.Geriye 1 mirascı kalmışsa veya öncelikli mirascılar(çocuklar sonra eş sonra anne baba diye gider)dan sonra geriye 1 kişi kalmışsa o terekenin(verilenden sonra KALANIN tümünü alır)

Tek kız çocuğu mirascı olan bir adamın eşi anası babası yoksa terekenin tümü kızındır.

TEREKE'nin MİRAS'ın bütünü olarak çevrilmesi külliyen yanlıştır.

Peki araplar neden yanlış anlıyorlar, sizin dediğiniz gibi anlamıyorlar sayın Herakles?

Profile  

PostPosted: Wed Jan 06, 2010 6:07 am 
Full Member
Full Member

MasteR kullanıcısı, Çrş, 06 Ocak 2010 14:01 tarihinde yazmıştı:

Peki araplar neden yanlış anlıyorlar, sizin dediğiniz gibi anlamıyorlar sayın Herakles?

Deveye "boynun neden eğri" demişler, "nerem doğru ki" demiş, misali bence...

Profile  

Post subject: Ynt: MİRAS SORUNUNU ÇÖZMELİYİZ
PostPosted: Wed Jan 06, 2010 6:32 am 
Full Member
Full Member

Sevgili The Elite,

Neden ısrarla ölenin ardından bakıyoruz olaya, ben bir türlü anlayamıyorum...

Profile  

PostPosted: Wed Jan 06, 2010 6:38 am 
Full Member
Full Member

Master Araplar'da Kuran'a rivayetler ve tevatür üzerinden gelişen yorumlar üzerinden bakıyorlar.Yani mezhepçi anlayışları dolayısıyla bakışları yine Kuran'a önyargılarla dolu.

Suudi Arabistan'dan bir imam kisveli müsvette Arapça biliyor olmasına rağmen 1 yaşındaki kızlarla bile nikah olur diyor.Arapça biliyor olmak Arapça bilmeleri Kuran mantığını mutlak doğru aldıkları sonucunu doğurmuyor.Aynı Arapça metinden bir sürü farkla anlamı Araplarda çıkarabilir zaten farklı mezheplere onlarda bölünmüştür.

Kuran'ın Arapça olması Araplar mutlaka anlar demek değildir.İzafiyet teorisi her ingilize anlatınca ingilizce anlar diye birşey yok.

Kuran 1400 yıl öncenin yalın diliyle yazılıdır.Günüzümüz evrim geçirtilmiş üzerine tevatür siyer vs ile binlerce anlam giydirilmiş Arapçası değildir.

Tereke'nin miras olmadığı zaten ayette açık.Adamın vasiyet etmediği yahut borç etmediği KALAN ve Haklar paylaştırıldıkça kalandır.

Kuran'da TEREKE fiilinin geçtiği ayetlere bakarsan MİRAS anlamında değil birşey yahut birşeylerden geriye kalandır.Adamın tüm malı vasiyet edilmiş ya da tüm malı borca gitmişse geriye de birşey kalmaz.Geriye birşey kalırsa paylaşım öncelikli mirascılardan başlayarak gider.Önceki mirascılardan kalan(min terakte) olursa yine paylaştırırsın.

Profile  

PostPosted: Wed Jan 06, 2010 6:44 am 
Full Member
Full Member

Sevgili Herakles,
Benim kasteddiğim şu an ki araplar değil, Halife Ömer zamanındaki araplar. Onlar bile sizin dediğiniz şekilde anlamamışlar, yanılıyor muyum?

Profile  

PostPosted: Wed Jan 06, 2010 6:48 am 
Full Member
Full Member

MasteR kullanıcısı, Çrş, 06 Ocak 2010 05:44 tarihinde yazmıştı:

Sevgili Herakles,
Benim kasteddiğim şu an ki araplar değil, Halife Ömer zamanındaki araplar. Onlar bile sizin dediğiniz şekilde anlamamışlar, yanılıyor muyum?

Avliye'nin Ömer tarafından uygulandığı bir rivayet.Bu rivayetlerde Ömer'den çok sonra kitaplaştırılmış hadis kitaplarında yazıyor.Ömer'in Avliye uyguladığı kesin bir durum değil.Çok sonra uydurulan bir durum olabilir Avliye.

Ömer, Avliye uyguladıysa niye AVLİYE'yi Muhammed uygulamadı?Neden Muhammed'in uyguladığına dair birşey yok.Muhammed zamanında ölüpte malının taksimatının nasıl yapılacağı bir hukuki vaka gerçekleşmedi mi?

İslam Ömer'in yaptıkları uygulamalara mı dayanıyormuş hem?

Profile  

PostPosted: Wed Jan 06, 2010 6:53 am 
Full Member
Full Member

Arapça bilginizi bilmiyorum ancak arapça dilbilgisine sahipseniz 10-11-12-13 numaralı ayetleri kendi yorumunuzla çevirebilir misiniz?
Belki o zaman ne demek istediğinizi tam olarak anlayabiliriz.

Profile  

PostPosted: Wed Jan 06, 2010 6:57 am 
Full Member
Full Member

Evet çevireceğim.Fakat Kuran dışı herhangi bir kaynaktan yola çıkarak yapılan İTİRAZları kabul etmeyeceğim.İtirazın sadece Kuran ayetinde şöyle yazıyor ama şeklinde olursa sevinirim.

Yok Ömer AVLİYE neden uygulamış Mustafa niye şöyle yapmış gibi durumları eleştiri olarak kabul etmeyeceğim.Bu uygulamalar Kuran için önemsizdir.

Selamlar.

Profile  

PostPosted: Wed Jan 06, 2010 7:02 am 
Full Member
Full Member

Peki, Ömer böyle yapmış şöyle yapmış demem Smile
Ama sizin gibi anlayan arapların da olmasını beklemem sanırım sorun olmayacaktır.

Profile  

Post a new topicPost a reply Page 1 of 3   [ 34 posts ]
Go to page 1, 2, 3  Next